Bli med på tur rundt gatekunsten i Stavanger

EN: You can find the English original here


Du kjenner kanskje til Stavanger som oljehovedstaden av Norge. Eller kanskje som byen ved Preikestolen. Men visste du at Stavanger også er Norges mest fargerike by og et senter for gatekunst? Denne perlen på vestkysten har så mye mer å tilby enn det du kanskje trodde, og jeg er så glad for å kunne kalle byen mitt hjem.

I denne artikkelen tar jeg deg på en visuell byvandring rundt gatekunsten i byen og forklarer hvorfor en slik byvandring er den beste måten å virkelig bli kjent med Stavanger!


NuArt-festivalen

Stavanger er Norges gatekunsthovedstad takket være NuArt-festivalen. Denne internasjonale gatekunstfestivalen ble etablert i 2001 og har siden den tid blitt arrangert i den første uken i september hvert år.

Den har som mål å samle kunstnere fra hele verden for å skape ny gatekunst i byen, og enda viktigere, for å skape en diskurs om kunst.

Under festivalen vil du kunne delta på workshops, filmvisninger, kunstforedrag, utstillinger og forestillinger, og selvfølgelig også se hvordan ny gatekunst blir laget.

NuArt er en av de største festivaler av sin art i verden, og blir også avholdt i Stavangers søstreby Aberdeen i år for andre gang. NuArt Aberdeen blir arrangert fra 12. til 15. april, mens NuArt Stavanger blir arrangert fra 6. til 9. september 2018.

 

Hvor finner man gatekunst i Stavanger?

Stavanger er nok en ganske liten og koselig by og du kan lett komme deg fra A til B på fot. En enkel spasertur i sentrum av byen vil allerede avsløre noen av byens mest berømte gatekunstverker - i hvert fall hvis du er litt oppmerksom!
 

NuArt-Appen

Hvis du ønsker å få det ene Instagram-bildet, eller hvis du bare vil se det ene verket du har sett på nett, men som du ikke vet hvor det ligger, kan du laste ned NuArt iPhone appen her. Det vil gi deg den nøyaktige adressen til alle gatekunstverker i byen, sammen med informasjon om kunstneren og om når stykket ble opprettet.

Du vil også kunne finne informasjon om veggmalerier som ikke lenger eksisterer slik at du ikke trenger å gå deg vill i byen på en endeløs jakt etter det ene verket du virkelig ville se, selv om det allerede er blitt avskaffet for lenge siden...
 

NuArt-galleri

Det finns også et NuArt-galleri i byen der du kan finne midlertidige utstillinger, samt en butikk hvor du kan kjøpe plakater av tidligere og eksisterende NuArt-gatekunst.

Adressen: Galleriet ligger i Salvågergata 10, i fotgjengerområdet i sentrum.

Åpningstider: NuArt-galleri er åpent onsdag til fredag fra kl. 11 til 17 og lørdager fra kl. 10 til 16.

 

Street Art Tours

Hvis du vil vite mer om gatekunsthistorien i Stavanger og NuArt-festivalen selv, samt om de ulike gatekunstnere og deres verker, kan du bli med på en gatekunsttur rundt i byen om sommeren.

Jeg dro på en slik tur i høst, og det var den perfekte måten for å bli bedre kjent med Stavanger, etter at jeg bare hadde bodd her i noen uker på det tidspunktet. Vi utforsket utallige smale smug og bakveier som jeg ikke i det hele tatt visste om, og ville ikke noen gang hadde oppdaget om det ikke hadde vært for turen.

Mens byen har en tendens til å være ganske full om sommeren (som er cruiseskip sesongen), og de fleste Stavangerværinger har en tendens til å unngå sentrum på helgene i sommer, vil jeg si at det er tross alt en fantastisk måte å bli kjent med hva Stavanger egentlig har å by på.

Folk knytter fortsatt Stavanger til enten oljeindustrien, Preikestolen, Kjerag - you name it - og sier at det ikke finnes mye å se i byen når alt de faktisk har utforsket, er gamlebyen.

Det kan godt hende at jeg fortsatt er i honeymoon-fasen av å bo i en ny by, men stol på meg, Stavanger er så mye mer enn alt det, og det finnes noen virkelig fantastiske hemmeligheter å oppdage hvis du bare åpner øynene og forlater turiststien.

Grunnleggende info om byvandringer: De foregår vanligvis hver lørdag (mellom mai og oktober) og varer i 90 minutter. Billetter koster 150 kroner for voksne og 100 kroner for studenter (priser fra 2017).

 

Mer informasjon om NuArt

Du kan finne mer informasjon om NuArt på hjemmesiden deres eller les en av følgende artikkler:

 

Hvilke av disse kunstverkene hadde du mest lyst til å se i byen?

Fortell meg gjerne i en kommentar!

PIN IT FOR LATER

FOLLOW ALONG:

 

More Stavanger Love:

MORE NORDIC INSPIRATION ON INSTAGRAM (@SNOWINTROMSO):

Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more