Camping i isbjørn-land: Hvor du kan overnatte på Svalbard

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE

Med bare et dusin hoteller å velge mellom, er overnattingsmuligheter på Svalbard ganske begrenset - og absolutt ikke for de som reiser på et lite budsjett. Jeg var overrasket over å finne vandrehjempriser i Longyearbyen til samme pris som du ville få et opphold på et anstendig Scandic-hotell på fastlandet i Norge.

Likevel, så er overnattingskostnadene fullstendig verdt det for å oppleve Svalbard på nært hold, og mens det kanskje ikke er helt mulig å besøke Svalbard på et backpacker- eller studentbudsjett, så er det absolutt ikke umulig å spare noen få kroner - eller kos deg litt, hvis det er det du foretrekker!

I denne artikkelen vil jeg gi deg en oversikt over alle overnattingsalternativene som er tilgjengelige i Longyearbyen, sammen med noen råd om hvordan/hvor du finner de beste tilbudene!


Budget
 

1. CAMPING I ISBJØRN-LAND

Det kan høres utrolig ut, men du kan faktisk slå leir på Svalbard. Generelt sett er det ikke for de lettskremte, og camping i naturen skal bare gjøres som en del av en ekspedisjonsgruppe med en erfaren guide og et ordentlig isbjørnvarslingssystem.

Longyearbyen har imidlertid sin egen leirplass nært flyplassen (ca. 4 km fra sentrum av byen), der du kan bo selv om du ikke er en del av en ekspedisjon - og dermed få et glimt av det ville Arktis uten å være i for mye fare for å ende opp som middag for en isbjørn.

Vel, ifølge leiren selv:

Due to fairly open terrain, permanent light, occasional traffic on the nearby coastal road at any time of the day and also almost always some activity on the campingsite itself, an undetected approach of a polar bear is very unlikely during most of the summer season. Since the opening of the service-building in 1985, there has been no polar bear visit on the campingsite at all during the summer season of Longyearbyen Camping (but a very few cases of a bear appearing nearby in summer - by far not every year, and running away when seeing people or chased away by the police before reaching the campsite).
— Longyearbyen Camping

Campingplassen kan dermed brukes uten isbjørnbeskyttelse i sommersesongen (juni-august), men hvis du ønsker å overnatte her i løpet av resten av året, må du ta med din egen beskyttelse.

Det er derfor det er gratis å bruke leiren i lavsesongen mens du betaler 150kr per person og natt om sommeren, pluss utstyrsleie, hvis nødvendig (telt = 180kr / sovepose = 50kr / isolasjonsmatte = 10kr).

Hvis du trenger å leie telt, må du reservere et på forhånd via Longyearbyen Camping. Betaling kan kun gjøres kontant ved ankomst.

A post shared by petemon (@petem0n) on

Husk at sommertemperaturen på Svalbard ligger i gjennomsnittet på 4-6 grader, så hvis du planlegger å campe ute, må du definitivt ta med vinterutstyr!

For å komme seg rundt i Longyearbyen kan du leie en sykkel på leiren (100kr per dag), gå (det er 4 km en vei da), bruke flybussen (bare begrensede forbindelser tilgjengelig) eller leie en bil fra Arctic Autorent (priser starter på 900kr per dag).

Husk at du er i isbjørn-territorium – teknisk sett betyr det at du ikke får lov å være utenfor byens grenser uten en rifle eller en guide med en rifle. Du bor på leiren på egen risiko.

 

2. Airbnb

Jeg starter vanligvis søket etter billig overnatting på Airbnb - en plattform som gjør at lokalbefolkningen kan leie ut deres ekstrarom eller hele leiligheten når de er på ferie selv. Dessverre synes Svalbard ikke å være den beste destinasjonen når det gjelder å finne gode Airbnb-tilbud - det kommer ikke som en overraskelse når du tenker på at selv lokalbefolkningen sliter med å finne tilstrekkelig boliger - men det er ikke umulig.

Lav- og mellom-sesongen gir definitivt større sjanser til å finne en god avtale, men det kan aldri skade å ta en titt og prøve. Klikk her for å registrere deg for Airbnb og få 350kr i reisekreditt som en gave fra meg!

 

3. Coal Miners' Cabins

På vårt sommerbesøk på Svalbard bodde vi hos Coal Miners’ Cabins – den gamle kasernen til de lokale kullgruvearbeiderne i Nybyen i enden av byen, som er blitt omgjort til et vandrerhjem. Kasernen ble bygget etter andre verdenskrig, og de har holdt karakteren fra de gamle dagene.

coal miners' cabins svalbard

Hvert dobbeltrom har to enkeltsenger og en vask, men du kan finne delte bad (det var nok og vi har aldri opplevd en kø), samt et felles kjøkken og TV-rom i gangen. Du finner resepsjonen/restauranten/butikken i bygningen ved siden av.

En unik ting om Coal Miners’ Cabins (og hele Longyearbyen faktisk) er at du blir bedt om å ta av deg skoene når du går inn i en bygning - selv om det er ditt hotell! Dette er en tradisjon som allerede kullgruvearbeidere måtte respektere da, og den er fortsatt i live i dag. Derfor finner du tøfler på kasernen, som du kan låne for oppholdet ditt.

Til tross for sin beliggenhet i enden av byen (og selv dens betydelige prislapp til å være et vandrerhjem), likte vi absolutt oppholdet på kasernen - spesielt restauranten der vi fikk nyte noen deilige måltider (frokost er inkludert og middag er ganske billig i forhold til norske standarder!) og slappe av ved å spille brettspill etter en lang dag med fjellvandring i Longyearbyen.

 

4. Gjestehuset 102

Et annet vandrerhjem i Nybyen ved enden av Longyearbyen er Gjestehuset 102. I likhet med Coal Miners’ Cabins består Gjestehuset 102 av tidligere kaserner for gruvearbeidere som har blitt omformet til dobbeltrom og 4-sengsrom med tilgang til felles bad og kjøkken fasiliteter.

gjestehuset 102 svalbard

Gjestehuset 102 har ikke sin egen restaurant, men frokosten i felleskjøkkenet er inkludert, og det er bare et steinkast til restauranten til Coal Miners’ Cabins hvis du har lyst til å spise ute.

 

5. Haugen Pensjonat

Et siste rimelig alternativ for overnatting i Longyearbyen er Haugen Pensjonat. I hovedsak et par prefabrikkerte kaserner, så tilbyr vandrerhjemmet overraskende koselige rom med felles kjøkken og bad, samt nydelig utsikt over dalen og fjellene - halvveis mellom Nybyen og sentrum av byen!

 

6. OVERNATTING I BARENTSBURG

Hvis du er på et veldig lite budsjett, så bør du vurdere å overnatte i Barentsburg i stedet! Mens dette alternativet krever at du bestiller en båttur med en katamaran (bare om sommeren!), gir den deg muligheten til å oppleve et lite stykke Russland i Norge, mens du bruker mindre på overnatting enn du ville i Longyearbyen.

hotel barentsburg svalbard

Det er to overnattingssteder i Barentsburg totalt: Hotel Barentsburg og Hostel Pomor. Mens rommene på Hotel Barentsburg har eget bad, samt frokost og middag, er vandrerhjemmet Pomor det billigste valget med felles bad og kjøkkenfasiliteter.

 

Middels til luksus

 

7. Mary-Ann's Polarrigg

Har du tilfeldigvis sett Svalbard: Life on the Edge på BBC Earth? I så fall bør den særegne Mary-Anns Polarrigg være kjent for deg (og hvis ikke, så bør du definitivt se showet).

Eieren av hotellet, Mary-Ann, vises i denne dokumentarserien om livet på Svalbard, når hun leier ut sitt eget rom på hotellet på grunn av mangel på innkvartering i byen, og deretter sover på de ansattes bad om natten.

Hun kan virke som en eksentrisk dame, men hun driver sikkert hotellet hennes med mye lidenskap og et hint av det ekstraordinære. Hvis du bor her, kan du kanskje finne deg selv å drikke en cocktail med en sels penis til å røre med... hvis du tør!

 

8. Basecamp Hotel

Hvis du vil oppleve Svalbard som en fangstmann fra gamle dager, er Basecamp Hotel for deg! Designet som en fangsthytte med mye drivved og dyrepels, så føles dette hotellet koselig fra det sekundet du går inn - i hvert fall var det slik jeg følte da jeg besøkte det før jeg dro med hundeslede med Basecamp!

A post shared by Fabiola (@feibsgr_) on

 

9. Funken Lodge

Funken Lodge er et stilig boutiquehotell for de som ønsker å spandere på ferien på Svalbard. Alle rommene har eget bad, samt WiFi, vannkoker og kaffemaskin. Her finner du også Funken Restaurant, som serverer tradisjonelle arktiske retter med en fransk vri.

A post shared by Mariska (@casa_e_la_vita) on

 

10. Svalbard Hotell

Det er faktisk to forskjellige Svalbard-hoteller: den ene heter Polfareren og den andre er The Vault. Begge er stilige alternativer for de som ønsker litt komfort i sentrum av Longyearbyen. Mens Polfareren også har en egen restaurant som tilbyr nordiske, franske og asiatiske retter, er The Vault det nyeste hotellet i byen og faktisk et uventet budsjettalternativ på Svalbard Hotell-kjeden.

A post shared by Tone Hals (@toneagneshals) on

 

11. Radisson Blu Polar Hotel

Moderne og koselige hotellrom med minibar, kjøleskap, eget bad og vannkoker, samt tilgang til boblebad med utsikt, frokost og 2 alternativer til lunsj og middag - hva mer kan du muligens ønske? Radisson Blu Polar Hotel virker som det beste valget for de som vil ha alt.

A post shared by Maggie Wilson (@wilsonmaggie) on

Hotellet ligger i hjertet av byen, og har sine egne 2 restauranter: Restaurant Nansen, hvor du kan spise alt fra tradisjonell arktisk mat til internasjonal mat, og Barentz Pub & Spiseri, hvor du kan dra for drinker og pubmat.

 

Mer informasjon

Er du nysgjerrig på å lære mer om Svalbard?
Her er en samling artikler som kan hjelpe:

DEL ARTIKKELEN PÅ PINTEREST