Et lite stykke Russland i Norge: Et besøk til Barentsburg på Svalbard

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE

Jeg besøkte Svalbard for å virkelig oppleve "det ekte Arktis" og se dennes fantastiske skjønnheten selv. Men jeg har også alltid ønsket å besøke Russland, og det finnes ikke noe annet sted i verden hvor du faktisk kan gjøre dette uten at du trenger visum.

Som du kanskje vet, er Svalbards arktiske skjærgård en visumfri sone, men tilhører Norge. På grunn av Svalbard-traktaten fra 1920 har alle nasjoner som signerte kontrakten imidlertid tilgang til landet, og så langt har bare Russland benyttet seg av denne retten - noe som resulterte i etableringen av flere små russiske gruvebyer som Pyramiden, Grumant og Barentsburg.


Pyramiden er trolig den mest populære blant disse landsbyene, da den er helt øde i dag og bare bebodd av noen lokale guider om sommeren, så vel som utallige fugler og en og annen isbjørn.

Dessverre, på grunn av pakkis, kan Pyramiden ikke alltid besøkes tidlig på sommeren, så da vi besøkte Svalbard i midten av juni, bestemte vi oss for å være på den sikre siden og gå til Barentsburg (og dermed forbi Grumant) i stedet.

Det er en beslutning jeg ikke angret på, siden Barentsburg er et sted som ingen andre jeg noensinne har sett - og jeg sier dette selv om jeg tilbrakte et par uker i Gamvik, den nordligste landsbyen av Norge og Europa, som like fjerntliggende og unikt, var ingenting i forhold til hvor bisarr og forskjellig Barentsburg er!

reise til barentsburg svalbard

I denne artikkelen vil jeg gjerne vise deg rundt i landsbyen og fortelle deg alt du trenger å vite for å besøke Barentsburg selv, når du skal på reise til Svalbard!

 

Fakter om Barentsburg

Barentsburg er den nest største bosetningen på Svalbard med litt mindre enn 500 innbyggere og ligger 55 km fra Longyearbyen. Landsbyen ble oppkalt etter den berømte nederlandske utforskeren Willem Barentsz og er hovedsakelig bebodd av russiske og ukrainske kullgruvearbeidere og deres familier.

Kullutvinning i landsbyen startet i 1932, selv om landsbyen opprinnelig var grunnlagt av et nederlandsk gruveselskap på 1920-tallet - det var slik byen fikk navnet sitt.

I dag tilbyr landsbyen alle fasiliteter du trenger for å leve: fra et svømmebasseng og treningsstudio til en bar, et bryggeri, et hotell og en restaurant, og til og med Russlands nordligste ambassade (Barentsburg er fortsatt en del av Norge, offisielt sett).

De fleste kullgruvearbeidere som kommer hit til å jobbe, blir bare i 2 år for å tjene penger. De tjener nemlig mer i Barentsburg enn de ville på fastlandet i Russland/Ukraina siden livet i Arktis er forståelig nok ganske tøft.

Landsbyen tjener også på turisme, men ikke så mye som søsterbyen Longyearbyen.

 

Hvordan kommer man til Barentsburg

Det er ingen veier mellom Longyearbyen og Barentsburg, så du må gå på en snøscootertur om vinteren eller en båttur om sommeren. Landsbyen har også en helikopter flyplass, men i dag er flyene ikke ment til turisme, så bare lokalbefolkningen bruker helikopteret til å komme seg rundt.

Turen med snøscooteren tar vanligvis rundt 4 timer og innebærer en (eller flere) fotostopp langs veien. Du finner en oversikt over alle snøscooterturer som tilbys via Visit Svalbard her.

reise til barentsburg svalbard

Båtturen om sommeren tar mellom 1 og 3 timer, avhengig av skipet og turen. Noen turer inkluderer et besøk til en isbre på reisen, men du også kan reise direkte til Barentsburg med katamaran. Du finner en oversikt over alle båtturer på Svalbard via Visit Svalbard her.

På vår tur dro vi rett til Barentsburg med Arctic Explorer som vi allerede kjente fra en fantastisk hvalsafari i Tromsø fra før av. Turen tok bare 1 time og 15 minutter, og vi ble møtt av en lokal guide ved havnen for å gå på guidet tur rundt landsbyen (etter å ha klatret de nesten 300 trinnene for å nå landsbyen fra havnen først), etterfulgt av litt ledig tid før vi dro tilbake til Longyearbyen.

På veien tilbake kunne vi se noen isbreer i det fjerne, men høydepunktet på selve båtturen, bortsett fra å besøke Barentsburg, var omveien til Grumant og Fuglefjella - det 576m høye fuglfjellet.

Grumant er en annen tidligere sovjetisk gruvedrift som likt Pyramiden, ble forlatt, mens Fuglefjella er hjemmet til tusenvis av fugler i sommermånedene - til og med lundefugler!

Som du ser, Svalbard har mange gjemte skatter å tilby!

 

Hva finnes det å se og gjøre i Barentsburg?

Vi brukte totalt 1 1/2 timer i Barentsburg, og mens det egentlig var mer enn nok tid til å få et godt inntrykk av landsbyen, ville jeg elsket å bo der for en natt og utforske stedet litt mer.

Her er hva du kan se og gjøre i Barentsburg:


 

1. se på gatekunsten

Barentsburg kan virke som det tøffeste stedet på jorden, men den lille landsbyen er faktisk full av gatekunst! For å gjøre livet for kullgruvearbeidere og deres familier mer fargerikt og lyst - spesielt i de lange og mørke vintrene - har veggmalerier blitt opprettet over hele landsbyen.

Noen av dem inneholder gammel sovjetisk propaganda, mens andre bare er der for å gjøre livet lettere for Barentsburgs innbyggere - for eksempel denne skogen som minner om hjemme. Det finnes jo ingen trevekst på Svalbard...

 

2. BESØK KAPpELEN

Det lille trekappellet ble bygget i 1996 for å minne om de 141 ofrene fra en flyulykke som skjedde i området tidligere samme år. Svalbard er et veldig vanskelig område for piloter med utfordrende værforhold, og mens denne flyulykken er 1 av 7 som noen gang skjedde på skjærgården, var det den som hadde de fleste dødsfall.

reise til barentsburg svalbard

Kappellet er fortsatt i bruk og kan besøkes gratis, men sørg for å respektere og ikke forstyrre lokalbefolkningen som kommer hit for å be.

 

3. FÅ Et VISum

Barentsburg har sitt eget russiske konsulat - det nordligste av sitt slag, selvfølgelig - så hvis du har litt tid og konsulatet er åpent under besøket ditt, hvorfor ikke prøve å få visum til Russland? Eller i hvert fall et stempel for passet ditt...

 

4. smak litt vodka og øl

Man kan ikke besøke Russland - uansett om det faktisk er russisk jord eller bare Svalbard - uten å smake på Vodka! Du kan gjøre det for utrolig lite penger på Barentsburgs Red Bear Pub & Brewery (det nordligste bryggeri i verden) eller det lokale Hotel Barentsburg!

 

5. kjøp matrioschka-dukker

Du kan ikke besøke Russland uten å bringe noen russiske dukker hjem fra reisen din, ikke sant?! De som du kan kjøpe på den lokale suvenirbutikken (kalt Polar Star) i Barentsburg, er alle håndlagde i selve landsbyen - en tradisjon som blir overført fra generasjon til generasjon.

 

6. besøk pomor-museet

reise til barentsburg svalbard

Ja, Barentsburg har et museum! På Pomor-museet kan du lære mer om de første arktiske oppdagerne og fangere som bodde på Svalbard, samt den lokale floraen og faunaen. Det finnes til og med en dinosauravtrykk å beundre!

 

7. smak russisk mat

Russisk mat er selvfølgelig mer enn bare Vodka og øl, så hvorfor ikke prøve å smake på noen retter mens du er der? Det lokale hotellet serverer middag til sine gjester, og du kan også få en matbit på den lokale puben/bryggeriet.

 

8. finn reinsdyrene

Det finnes rein overalt hvor du går på Svalbard, og også Barentsburg er hjem til noen av julenissens små hjelpere!

 

9. hils på lenin

reise til barentsburg svalbard

Sist men ikke minst: Du kan ikke besøke Barentsburg uten å hilse på Lenin. Tiden ser virkelig ut til å ligge stille i denne delen av verden...


 

Hotell i Barentsburg

Det finnes ikke akkurat et overflod av valg når det gjelder overnatting i Barentsburg, da det bare finnes to hoteller:

 

Hotel Barentsburg

Ikke noe fancy, men utrolig verdt for pengene! Alle rommene har en fantastisk utsikt over fjorden eller fjellene, samt et eget bad, TV, WIFI, kjøleskap og vannkoker. Hotellet serverer også frokost og middag, og det finnes en bar hvis du vil smake Vodka.

reise til barentsburg svalbard

Merk: Disse rommene er enda billigere enn de fleste rom på vandrehjemmet du kan få i Longyearbyen!

 

Hostel Pomor

Sannsynligvis de billigste rommene på Svalbard tilbys av Hostel Pomor, hvor du finner enkle 2- og 3-sengs rom med tilgang til felles bad og felles kjøkken. Hvis du ønsker å besøke Svalbard på et budsjett, burde du sove her og unngå Longyearbyen så mye som mulig.

 

Mer informasjon

Er du nysgjerrig på å lære mer om Svalbard?
Her er en samling av artikler som kan hjelpe:

Andre blogg:

DEL ARTIKKELEN PÅ PINTEREST