25 ting å se og gjøre på Svalbard om sommeren

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE

Det å besøke Svalbard i nordlige Arktis, var en drøm som ble til virkelighet når jeg klarte å klemme inn et besøk rett før jeg forlot Tromsø for å flytte til Sør-Norge. Jeg ville jo vært veldig dum å ikke dra dit når øyriket er kun en 1 ½ times flytur unna, ikke sant?!

Jeg ble fullstendig forelsket i regionen, og skulle ønsket jeg kunne vært der en eller to netter lengre kun for å utforske mer. Personlig, så vil jeg si at Svalbard kan bli utforsket best på sommeren, i motsetning til polarnattens 24-timers mørke netter som varer fra oktober til februar. Men jeg tror nok at det kommer ann på hva du drar dit for å gjøre og se.

I denne artikkelen så vil jeg derfor presentere for deg alt du kan oppleve på Svalbard om sommeren, og gi deg noen praktiske råd for besøket!25 ting å se og gjøre på Svalbard under sommeren


1. GÅ PÅ EN FJELLTUR

Du kan ikke akkurat besøke Svalbard uten å oppleve den spektaluklære naturen som omringer deg, og hvillken annen måte er bedre enn en tur i fjellene til Longyearbyen? Du kan til og med gå på en fjelltur til fuglefjellet og se lundefuglene på nært hold.

Husk på at det er ikke lov å gå alene, hvis du ikke har et gevær og vet hvordan du kan bruke det.

Trusselen fra isbjørn er reell tross alt.

 

2. TA EN SELFIE VED DET KJENTE ISBJØRN-SKILTET

besøke svalbard om sommeren

Speaking of... du kan ikke forlate Svalbard uten å ha tatt en selfie ved det kjente isbjørn-skiltet. Det er obligatorisk!

 

3. BESØKE DET GLOBALE FRØ-HVELVET (PÅ AVSTAND)

Dessverre så har du ikke lov til å gå inn de Globale Frø-Hvelvet, men du kan i det minste beundre det fra utsiden – eller i vårt tilfelle: fra avstand. Uheldigvis for oss, så besøkte vi hvelvet etter det hadde blitt oversvømt, så vi måtte trøste oss med å beundre det fra avstand.

svalbard global seed vault

Jeg er sikker på at de har fikset det til nå da!

 

4. GÅ PÅ EN TUR (ELLER SIGHTSEEING) RUNDT LONGYEARBYEN

Longyearbyen er ikke akkurat en stor by, men den strekker seg over en lang distanse, så vær klar over å gå en lang tur hvis du vil rusle rundt hele byen for å se alt. Et par billige vandrehjem som Coal Miner's Cabins (hvor vi bodde) og Gjestehuset 102 ligger en 30-minutters gange fra sentrum – bare for å gi deg en oversikt over hvilke distanse vi snakker om her.

Hvis du ikke er så glad i å gå på tur eller du vil heller utforske mer i områdene rundt Longyearbyen også, så kan du bestille en guidet taxi tur med en lokal guide. Vi dro på en og hadde det helt fantastisk. Ikke nok med at vi fikk se mye mer enn hvis vi hadde gått for oss selv, men vi lærte også mye om Longyearbyen og livet på Svalbard som en turistbok ikke ville sagt noe om!

Hvis du er glad i fotografi, så kan du heller dra på en fotografisk byvandring gjennom Longyearbyen, som jeg skulle ønsket vi også hadde gjort. Selv om taxi-turen var fantastisk, så inneholdt den ikke noen fotografi stopp i selve byen.

 

5. BESØKE BARENTSBURG

Barentsburg er så langt den mest bisarr og rareste stedet jeg noen gang har besøkt, og jeg er så glad for at vi bestemte oss for å dra dit! Det er den eneste russiske kullgruve byen på Svalbard som er fortsatt i bruk, og som er absolutt verdt et besøk hvis du liker å prøvesmake vodka, beundre gatekunst og oppdage gammel Sovjetisk propaganda.

Du kan lese min guide til å besøke Barentsburg her!

 

6. BESØKE PYRAMIDEN

En annen gammel russisk gruveby, men som nå er helt forlatt, er Pyramiden! Nå til dags så er den et hjem for tusenvis av fugler og en og annen isbjørn, men Pyramiden gjør en dags tur til noe du aldri vil glemme!

 

7. DRA PÅ EN BÅTTUR I FJORDENE (OG KANSKJE SE EN ISBRE PÅ NÆRT HOLD)

Å gå på tur i fjellene er en måte på å bli kjent med landskapet i det nordlige Arktis – en annen måte er å dra på en båttur. Det er mange forskjellige båtturer å velge mellom, alle varer fra en halv dag til flere dager, og de fleste av dem kommer med et fotografi stopp ved en av Svalbard sine mange isbreer!

 

8. SE EN ISBJØRN?

Før du får håpet ditt opp, så må du være klar over at observasjoner av isbjørn er mindre vanlig enn du skulle tro. Det finnes ingen isbjørn-safarier som blir tilbudt på øyriket, siden dyrene er beskyttet.

isbjørn svalbard

Derimot hvis du skulle dra på et lengre cruise rundt Svalbard eller besøke Pyramiden under tidlig sommer, så er det en sjanse for at du er heldig nok for å se kongen av Arktis!

 

9. SE EN HVALROSS?

I motsetning til isbjørn, så virker det som at hvalrosser er enklere å observere, da de holder seg på et fast sted som kan bli besøkt på en dagstur med båt fra Longyearbyen. Turen er derimot ikke akkurat for de som reiser på et budsjett, men jeg regner med det er fullstendig verdt å se en hvalross!

 

10. DRA PÅ SOMMER-HUNDESLEDETUR

Nei, du trenger ikke snø for å dra på hundesledetur på Svalbard. Hundene trenger å bli trent året rundt, og du kan hjelpe til med å dra på hundesledetur på hjul! Vi dro på en 3-timers sledetur med Basecamp Explorer sist sommer og hadde det helt fantastisk!

 

11. RI PÅ HEST

Har du lyst på sightseeing rundt Svalbard på hest? Selv det er mulig i Longyearbyen om sommeren. Det finnes kun 5 islandske hester som lever på øyen, og du kan dra på en ridetur gjennom dalen og ta inn de fantastiske omgivelsene på nært hold.

 

12. Besøke ISFJORD RADIO STASJON

Longyearbyen er ikke fjernt nok for deg? Hopp på en båt da og utforsk Isfjord Radio Stasjon! På veien dit, kan du kanskje se hvalross, sel og lundefugl, og ved stasjonen så blir du servert en lunsj for å varme beinene dine – eller hvorfor ikke tilbringe natten ved stasjonen og håpe på at en isbjørn kommer forbi?

 

13. DRA PÅ EVENTYR med TERRENGSYKKEL

Hvis gåturer er altfor kjedelig og du trenger litt action, dra på en tur med terrengsykkel rundt dalene i Longyearbyen!

 

14. UTFORSK HVA LONGYEARBYEN HAR Å TILBY NÅR DET KOMMER TIL MAT

Longyearbyen har faktisk en del restauranter å velge mellom, og det å spise ute kan faktisk være ganske billig sammenlignet med fastlands Norge. Du kan til og med dra på en sightseeing-middagstur hvor du får prøve Arktisk mat mens du ser Longyearbyen på nært hold!

å spise mat i svalbard

Samboeren min og jeg seriøst vurderte dette, men med min tendens til å bli reisesyk, så tenkte jeg at det var nok best å ikke ta med en 3-retters måltid i samme slengen… Hvis du noen gang gjør denne turen, fortell meg hva jeg gikk glipp av!

 

15. BESØKE DET LOKALE BRYGGERIET

For håndverskbrygget øl-entusiaster av dere, så vil ikke Longyearbyen skuffe dere! Besøk det lokale Svalbard-bryggeriet, hvor de produserer øl med 2000-år gammelt vann fra en nærliggende isbre!

 

16. DRA PÅ FISKETUR

fisketur svalbard

Er du en fan av fisk? Da må du bestille en fisketur ute på Isfjorden!

 

17. DRA PÅ EN KAJAKKPADLING

Nummer 1 på ønskelisten min: dra på en kajakkpadling. Kan du forestille deg noe mer rolig og fredelig enn å dra og padle i en kajakk i en fjord i Arktis? Nei, ikke jeg heller…

 

18. DRA PÅ EN HANDLETUR

Ikke akkurat rolig og fredelig, men en nødvendighet hvis du leter etter en god handel! Siden Svalbard er en tax-free sone, så kan det lønne seg å kjøpe alkohol og utendørsklær her tax-free.

longyearbyen svalbard

 

19. BESØKE SVALBARD MUSEet

Lyst på litt kultur? Dra til Svalbard museum for å lære mer om historien til dette øyriket, dets flora og fauna og hvordan leveforholdene var for de første Arktiske utforskerne og jegerne!

 

20. BESØKE NORDPOL-EKSPEDISJONEN MUSEet

Hvis du liker flyhistore, så er dette museet obligatorisk!

 

21. BESØKE KUNSTGALLERIET

For alle kunst-entusiaster, så tilbyr Svalbard sitt eget galleri i Nybyen på enden av byen. Turen fra sentrum er verdt det, særlig hvis du leter etter å kjøpe noe Arktisk kunst og håndverk for hjemmet ditt!

 

22.  OPPLEVe DEN LOKALE KULLGRUVEN

Vil du lære mer om livet på Svalbard? Bestill en tur til den lokale kullgruven for å se hvordan kull blir utvinnet og hvor farlig jobben faktisk er!

 

23. OPPLEVe EN ISHULE

Du elsker snø og is og kan ikke akkurat være langt borte fra det, selv på sommeren? Da er et besøk til en ishule noe for deg!

 

24. TA EN DUKKERT I HAVET

Når man er på Svalbard… gjør som de lokale gjør! Hvis du er heldig nok til å besøke når solen kommer frem, så kan du ta en rask dukkert i havet for å virkelig oppleve en Arktisk sommer! Eller bare stikke tærne dine inn i stedet?!

 

25. BADe I MIDNATTSSOLEN

Det beste med å besøke Svalbard om sommeren er midnattssolen! Hvis du noen ganger besøker mellom april og august, så vil du ha 24 timer med dagslys – med andre ord, masse tid for å utforske! Men vær forsiktig, midnatt ser ut og føler seg bokstavelig talt som dagtid, så ikke glem å ta med en klokke og følg med tiden ;)

besøke svalbard om sommeren


Noen ting å huske på når man besøker Svalbard

Uansett om du besøker på sommeren eller vinteren, så er det et par ting du bør ha i hodet for å ha en fantastisk ferie! For eksemepel:

  • Det er begrenset utvalg av overnattings muligheter og de blir fullbooket ganske fort – særlig på sommeren! Vær sikker på at bestiller hotellrommet i god tid!
  • Det er ikke tillatt å forlate bygrensen uten et gevær (eller en turguide som har et gevær) på grunn av fare for isbjørn – dette er ingen spøk!
  • Svalbard har et ganske sensitivt miljø, så vær sikker på at du behandler landskapet med respekt, dvs. ikke kast søppel rundt omkring, ikke mat dyrene og ikke ødelegg noen av de beskyttede bygningene!
  • Hvilken som helst tur som du bestiller er underlagt værforholdene, som kan endre seg veldig fort i Arktis.

For flere tips og informasjon for besøket ditt til Svalbad, les min detaljerte guide her eller ta en titt på noen av mine andre Svalbard artikler nedenfor!


 

Mer informasjon

Er du nysgjerrig på å lære mer om Svalbard?
Her er en samling av artikler som kan hjelpe:

DEL ARTIKKELEN PÅ PINTEREST