Møt vikingene på Hafrsfjordkaupangen i Stavanger

Stavanger er en av de eldste byene i Norge, og mange rester av menneskelig bosetning som finnes i området går tilbake til vikingetiden. Med andre ord, dette er en god grunn til å ignorere Preikestolen litt og ta en nærmere titt på selve byen og dens historie!

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE


Ofte oversett av turister, men Stavanger har faktisk en hel del vikingkultur å tilby - for eksempel gamle gravstener med runeinskripsjoner, Harald Hårfagres tidligere bolig i Utstein og selvfølgelig flere monumenter som hyller slaget ved Hafrsfjorden.

Den største og sannsynligvis den mest interessante attraksjonen når det gjelder å oppleve vikingkulturen i Stavanger er imidlertid Vikingmarkedet Hafrsfjordkaupangen!

hafrsfjordkaupangen stavanger

Dette vikingemarkedet finner sted hvert år i juni på den berømte Hafrsfjorden og kan nok være grunn nok til å besøke byen i noen dager, hvis du vil bli kjent med Norges vikinger enda nærmere!

 

Slaget ved Hafrsfjorden

Markedet er strategisk organisert i Møllebukta på Hafrsfjorden, kun 6 km utenfor Stavanger, hvor man finner de tre sverdene. Det var på denne fjorden, hvor i 872 e.Kr., så mange som 11000 vikinger kjempet ved Hafrsfjordslaget, og Harald Hårfagre lyktes i å forene Norge i ett kongerike.

hafrsfjordkaupangen stavanger

Slaget er også en kjærlighetshistorie og en legende som jeg forteller gjestene på turene mine hver gang, om de besøker Vikingminner eller ikke:

Det begynner med Harald som frier til Prinsesse Gyda, men hun nekter å gifte seg med Harald til han er kongen til et forent Norge. Harald sverger at han ikke kammer eller klipper håret sitt til samlingen av Norge er oppnådd - derav hans navn Harald Hårfagre!

Derfor blir Stavanger ofte referert til som "Norges fødested". Gjennom hele regionen finnes det monumenter som minner om Harald - fra restene av det tidligere Haraldtårnet på Ullandhaug til Haraldshaugen i Haugesund.

De tre sverdene i Møllebukta på Madla ble også bygget for å minne om slaget, noe som gjør dem til det perfekte stedet å være vert for et vikingemarked og reise tilbake i tid!

 

Hafrsfjordkaupangen

Hafrsfjordkaupangen er et årlig vikingemarked hvor du finner dusinvis av boder som selger vikinger, smykker og mote. Du vil også finne "ekte vikinger" som vil presentere vikingemusikk, legender, våpen og spill.

Det er et arrangement for alle aldre og gir deg muligheten til å lære mer om vikingekulturen, men også å være en viking for en dag selv - hvis du vil!

Du kan for eksempel prøve ut bueskyting eller kle deg som en viking!

Høydepunktet på markedet er imidlertid kampen mellom to rivaliserende vikingklaner i arenaen.

 

Mer informasjon om vikingemarkedet

Markedet foregår vanligvis på den tredje helgen i juni, og inngangen koster 100 kroner. Billetten gjelder hele helgen, slik at du kan besøke markedet flere ganger. Parkering er tilgjengelig på Amfi Madla kjøpesenteret, hvor du kan ta shuttle-bussen til Møllebukta.

Hvis du bor i sentrum, kan du ta buss 16 til Madlaleiren. Derfra er det kun en kort spasertur til vikingemarkedet.

For mer informasjon, besøk Facebook-siden til Hafrsfjordkaupangen!


flere artikkler om nordisk kultur:

DEL ARTIKKELEN PÅ PINTEREST