Derfor er Ribe verdt en omvei når du besøker Danmark

Ribe var det siste stedet foreldrene mine og jeg besøkte da vi utforsket Danmark sammen i fjor, men denne sjarmerende lille byen var også det ene stedet som imponerte meg mest!

Mens Aalborg var en stor overraskelse for meg og Odense er så fortryllende, gjorde Ribe at jeg ønsket å bli lenger og utforske mer av Danmarks vestkyst!

Ikke bare er Ribe, i Sør-Vestjylland, Danmarks eldste by, men det har også mange moderne attraksjoner å tilby. Se det med egne øyne:

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE


7 grunner som gjør RIBE verdt en omvei


1. VIKINGKULTUR

Som Danmarks eldste by, bør det ikke komme som en overraskelse at du kan finne vikingkultur i Ribe. Mengden av dette er imidlertid forbløffende!

Ribe har faktisk vært en viktig vikingeby en gang i tiden og i dag finner du et vikingemuseum og et vikingopplevelsessenter i byen! Ved Ribes Vikinger kan du lære mer om vikingene, men også byen Ribe selv, og hvordan den utviklet seg gjennom historien. Der lærer du for eksempel alt om den store brannen i 1580, som ødela over 200 hus!

ribe danmarks eldste by

Ribe Vikinge Center er en rekonstruert vikingby som bare åpner om sommeren, hvor du kan være en viking for en dag. Dette friluftsmuseet har en mer praktisk tilnærming, og det finnes ulike aktiviteter for gjester gjennom sommermånedene, for eksempel bueskyting, treskjæring, en falkshow, krigstrening for barn, og til og med et internasjonalt vikingemarked!

 

2. MIDDELALDERENS HISTORIE

Visste du at Ribe var et viktig handelssentrum i middelalderen?

Byen tjente som en kobling fra Hansaforbundet i land som Tyskland, Nederland og Baltikum, med Skandinavia! Med sin beliggenhet bare en time fra Tyskland og halvveis mellom resten av Skandinavia og landene i Hansaforbundet, var Ribe et strategisk knutepunkt for all slags handel.

Du kan lære mer om byens historie på Ribes Vikinger, eller bare vandre rundt i gamlebyen for å beundre de husene fra det 16. århundret som ble gjenoppbygget etter den store brannen (mange av dem er beskyttet i dag) - og ikke glem å sjekke ut den nydelige katedralen som tok 100 år på å bli bygget!

 

3. DEN BESTE ISEN I DANMARK?

Ribe har en god gammeldags iskremkafè som heter Isvaflen midt i sentrum av gamlebyen, hvor folk stod i kø for å kjøpe iskrem til tross for at det var en kald dag i april!

ribe danmarks eldste by

Jeg kan ikke forestille meg hvordan køen må være i sommervarmen, men en ting er sikkert: iskremen deres er den beste!

 

4. EN PARADIS AV BINDINGSVERK

Som nevnt tidligere, er mange av de gamle bygningene i Ribe beskyttet. Bindingsverkstilen til bygningene i byen er typisk for regionen langs Nordsjøen, og la oss være ærlige, det finnes få arkitektoniske stiler som kan slå bindingsverk, ikke sant?

 

5. DØRENE I RIBE

Når det gjelder arkitektur, har Ribe også de mest fascinerende dørene å beundre!

 

6. VADEHAVET

Ribe ligger ved Vadehavet nasjonalpark (som også er på UNESCOs verdensarvliste) - en tidevannssone i den sørlige delen av Nordsjøen. Det er et ekstremt lavtliggende område av våtmarker der du kan gå på tur på havets bakke når tidevannet er ute!

Du kan lære mer om dette spektakulære landskapet på Vadehavscentret, like utenfor Ribe. Der kan du enten se på utstillinger eller bli med på tur når tidevannet er ute!

 

7. ESBJERG'S MENNESKET VED HAVET

Ribe er en del av Esbjerg kommune, og mens Esbjerg er en ganske industriell by, har den et gigantisk høydepunkt: mennesket ved havet!

ESBJERG MENNESKET VED HAVET

Disse fire hvite statuer, som er ni meter høye og har utsikt over havet, er designet av den lokale kunstneren Svend Wiig Hansen. Statuene ligger like ved stranden og kan sees fra havet av skip som kommer inn eller forlater Esbjerg havn.

ESBJERG MENNESKET VED HAVET

Rett over gaten finner du også Sjøfartsmuseet!


 

HVORDAN KOMMER DU TIL RIBE

Den beste måten å komme til Ribe vil være å reise med bil. Byen ligger 2 timer fra Aarhus og 1 1/2 time fra Odense. Det gir en fin dagstur hvis du skal på en reise rundt Danmark eller er på vei til en av de mange øyene i landet!

Selve byen er best utforsket til fots, og det finnes to parkeringsplasser like utenfor gamlebyen, på andre siden av kanalen (P-Syd og P-Nord).

ribe danmarks eldste by

Du kan også nå Ribe med tog fra Esbjerg.


 

overnatting I RIBE

Hvis du ikke får nok av fargerike dører, bindingsverk og Vadehavet, bør du vurdere å overnatte i byen! Ribe har hoteller i alle prisklasser å velge mellom, for eksempel:

  • Danhostel Ribe - Et vandrerhjem med eget bad og gratis Wi-Fi, og utsikt over enten Ribe gamleby eller Vadehavet!
  • Ribe Byferie Resort - Ferieleiligheter med privat kjøkken og bad, kun 10 minutters gange fra gamlebyen!
  • Den Gamle Arrest - Et tidligere fengsel som nå er et hotell, rett ved siden av katedralen!
 

DEL ARTIKKELEN PÅ PINTEREST


NYSJERRIG Å LÆRE MER OM DANMARK?
TA EN TITT PÅ FLERE ARTIKLER: