En dag i Aalborg - Danmarks overraskende by

Har du noen gang hørt om Aalborg?

Danmarks fjerde største by var også ukjent for meg - helt til jeg hoppet på Danskebåten og bestemte meg for at hvis jeg skulle passere Aalborg på vei til Aarhus uansett, kunne jeg også stoppe der for en dag og utforske hva byen har å tilby.

Og som du vil se i denne artikkelen, så er det ganske mye!

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE


Jeg er veldig glad for at jeg besøkte Aalborg, da denne byen på 200.000 innbyggere er en skikkelig skjult perle av Danmark! Det er hovedstaden av Nordjylland og tilsynelatende også "Europas lykkeligste by".

Det finnes ikke så mange turister her som i København, og byen tilbyr fortsatt mye å holde deg opptatt for en dag eller to - noe som gjør Aalborg til det perfekte reisemålet for en helgetur i Norden!

helgetur danmark

Jeg tilbrakte dessverre kun en dag i Aalborg, men jeg er sikker på at jeg kommer tilbake en gang om sommeren for å bade i fjorden. Aalborg ligger nemlig ved en fjord - bare en som er litt annerledes enn de fleste norske fjordene...
 

Hva det finnes å se og gjøre i Aalborg


1. Gravhauger av vikingene ved Lindholm Høje

Jeg var så spent da jeg lærte om de gamle gravhaugene i utkanten av byen, at jeg bestemte meg for å dra dit rett fra jernbanestasjonen uten å så mye som å ta en kjapp titt på byen selv!

lindholm høje gravhauger aalborg

Det var den riktige avgjørelsen da jeg kom dit tidlig om morgenen og hadde hele plassen for meg selv. Å besøke et felt av gravhauger helt alene på en skikkelig stormfull dag mens vinden hylte gjennom de nærliggende skogene, var imidlertid også litt skummelt - det må jeg innrømme!

De ca. 700 gravstener fra jernalderen og vikingetiden ble dekket og bevart av sand helt til 1950-tallet da de ble utgravd og utstilt for publikum. Alle steinene ble værende akkurat der de ble funnet, og et museum ble bygget ved siden av stedet der du kan lære mer om de danske Vikingene.

Det er imidlertid gratis å besøke selve gravhaugene!

 

2. Aalborghus slott

Aalborg har et slott og det er ikke bare en hvilken som helst slott - det er et bindingsverk! Siden jeg vokste opp i en bindingsverksby i Westfalen, Tyskland, elsker jeg denne byggestilen ganske mye og det minner meg alltid om barndommen min.

Aalborghus ligger midt i sentrum av byen og bare et steinkast fra Limfjorden (som teknisk sett bare er en sund i dag, men det pleide å være en ordentlig fjord helt frem til det 19. århundret).

Dessverre har du ikke lov til å besøke innsiden av slottet, men du er fri til å streife omkring i hagene fra morgen til kveld (de lukker portene kl 21), og om sommeren kan du til og med besøke fangehullet! Synd at jeg besøkte stedet i påskeferien...

 

3. KUNSTEN - Aalborg’s Museum av moderne kunst

Hvis du er interessert i kunst og design, bør du definitivt besøke Kunsten!

Designet og bygd av den berømte finske arkitekten Alvar Aalto, utstiller Kunsten nå verker av de danske kunstnerne Per Kirkeby, Eigill Jacobsen og Ingar Dragset, men også av den italienske kunsteren Michelangelo Pistoletto.

 

4. Utzon Center

Hvis du spaserer langs vannkanten på Limfjorden og plutselig snubler over en bygning med et veldig interessant tak i nærheten av slottet, da har du kommet til Utzon Center.

utzon center aalborg

Det ble bygget i 2008 og var den siste bygningen som den berømte danske arkitekten Jørn Utzon klarte å fullføre før han døde. Berømt som i: Du har kanskje ikke hørt navnet hans før, men du kjenner definitivt til hans mest berømte verk - Sydney Opera House!

Utzon Center er et kulturhus hvor du kan finne utstillinger fra og om Jørn Utzon, men det finnes også en restaurant og en designbutikk der.

 

5. Budolfi-katedralen

Jeg er til vanlig egentlig ikke så veldig interessert i katedraler og kirker. Å vokse opp i en liten katolsk by har merket meg nok for livet, MEN Aalborgs Budolfi-katedralen var ikke bare ganske imponerende å se på - det har også en del historie å fortelle!

Katedralen ble bygget i det 15. århundret på restene av en tidligere trekirke fra det 11. århundret! Det ligger også på Aalborgs høyeste punkt, og siden vi snakker om Danmark her, er det egentlig bare en liten haug...

Sørg for å besøke når klokkene spiller hver hele time!

 

6. tid for wellness

Aalborg har ikke bare ett svømmebasseng - men tre! Etter en lang dag full av sightseeing og spaserturer rundt Aalborg, vil jeg si at det er på tide å slappe av. Heldig for deg at du får velge mellom Gigantium, Svømmeland og Haraldslund!

helgetur aalborg danmark

 

7. Drikk øl eller cocktails i Jomfru Ane Gade

Jomfru Ane Gade er den lengste gaten i Danmark som egentlig kun består av barer! Hvis du ikke finner en bar med din favorittdrink her, tror jeg det er bedre å bare bli hjemme...

 

sist men ikke minst: Aalborg Zoo

Jeg vil normalt ikke anbefale et besøk til en dyrehage, fordi helt ærlig, jeg synes at dyrehager er ganske overflødige i 2018. For eksempel, så tror jeg at det finnes bedre måter å bevare isbjørnene på, enn å få dem til å bo i Danmark, som rett og slett ikke er riktig klima og miljø for dem...

Når det er sagt, så arbeider Aalborg Zoo aktivt for å bekjempe krypskyting i Afrika, og gjeninfører også deres oryx-antiloper tilbake i naturen, som er en art som var utryddet for ikke så lenge siden.

Jeg besøkte dyrehagen ikke selv, men hvis du har vært (eller planlegger å dra), fortell meg gjerne om hvordan det er der!

 

Hvordan komme seg til Aalborg

Den enkleste måten å komme seg til Aalborg er med fly. Byen har sin egen flyplass med direkte forbindelser til/fra for eksempel København, Oslo og Færøyene (lyst på en bytur før du drar ut for å utforske Færøyene?).

aalborg danmark

Du kan også ta Danskebåten med bilen, eller uten bil for å deretter ta bussen eller toget, som jeg gjorde. Jeg ankom med ferge i Fredrikshavn og togreisen til Aalborg varte bare en time og kostet bare 100 DKK.

aalborg danmark

Du kan også nå Aalborg med tog fra Aarhus i 1 1/2 time og fra København i 4 1/2 timer.

Når du er der, kan du enkelt nå de fleste severdigheter til fots. For å komme til Lindholm Høje tok jeg bussen (20 minutters busstur), som kostet kun 20 DKK.

Hvis du blir i byen i flere dager og ønsker å komme deg rundt som lokalbefolkningen gjør, kan du leie en sykkel hos Munks Cykeludlejning

 

Overnatting i Aalborg

Under min tur til Danmark bodde foreldrene mine og jeg på en Airbnb, fordi det gjorde det lettere for oss å tilbringe tid sammen, tilberede måltider selv og spare noen få kroner. Airbnb er en nettside hvor lokalbefolkningen leier ut sine ledige rom eller hele leiligheten når de er på ferie selv.

airbnb denmark

Klikk her for å registrere deg for Airbnb og få 350kr i reisekreditt som en gave fra meg!

Aalborg virker likevel å ha mange hoteller og herberger å velge mellom, som er perfekte for en helgtur. Her er et utvalg av de jeg hadde øye på:

 

Kan du forestille deg en helgetur til Aalborg?


nysjerrig å lære mer om danmark?
ta en titt på flere artikler:

DEL ARTIKKELEN PÅ PINTEREST