7 enkle turer i Stavanger og omegn

Jeg må si det som det er: Nordmenn har ganske enkelt en annen forståelse av en enkel tur enn noen som vokste opp i midten av Tyskland (med andre ord: meg). Mens de fleste norske barna vokser opp i fjellet, kan jeg selv etter 4 år her, ikke få meg til å forsøke å gå på tur til Preikestolen - den kanten ser bare altfor skummel ut!

Så, når jeg sier "enkle turer", mener jeg det! De følgende 7 turene har alle forholdsvis flat terreng og godt vedlikeholdte stier, og kan sannsynligvis enkelt gjøres av en norsk 2-åring ;) Vel, kanskje ikke en 2-åring akkurat, men disse turene er greie selv om du ikke er i god form og/eller lider av høydeskrekk! God tur!*

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE

*Dette innlegget ble skrevet i samarbeid med AddNature


Alle turstier, unntatt Rennesøyhodnet, kan også enkelt nås med buss, slik at du ikke nødvendigvis trenger å leie eller ta med deg bil!

 

1. Rennesøyhodnet

Jeg skal ikke lyve, veien opp til utgangspunktet til stien til Rennesøyhodnet var et absolutt mareritt for meg - og det kan også bli det for deg, hvis du lider av høydeskrekk og/eller er klaustrofobisk.

enkle turer stavanger

Det lød så lett i turistbrosjyren - "Kjør opp til Sel og følg merket sti derfra". Hva brosjyren ikke sa var at veien fra Vikevåg til Sel er en smal serpentinvei oppover fjellet med bratt avgang til høyre, altså der jeg satt i passasjersetet, forventet ikke en slik vei og endte opp med et angstanfall.

Men når du har nådd parkeringsplassen nær Dalestemmen, så er stien veldig lett!

Det er bare en skråning på 100 meter, og selve turen er bare 5 km lang. Stien fører over myr- og jordbruksmark, så vel som gjennom en skog, og er bare steinete på noen svært korte strekninger.

Fra toppen av fjellet (eller rettere sagt bakken, da den bare er 234 meter høy), har du en fantastisk utsikt over hele Ryfylke-regionen, sammen med selve Stavanger!

Sesong: april - september

Varighet/Lengde: ca. 4 timer / 5 km

Hvordan komme seg dit: Bare med bil! Følg veien E39 til Vikevåg, sving deretter på Vikevågveien og derfra til Daleveien og opp Selsveien til du kommer til parkeringsplassen. Stien til Rennesøyhodnet er tydelig merket!

 

2. Lysebotn kaldahåla & Kongesteinen

Lysebotn på slutten av den berømte Lysefjorden er mest kjent for sin nærhet til Kjerag, men det finnes faktisk mange turstier i selve bygden.

En av dem fører deg til den såkalte "kaldahåla" (en hule i fjellet som ble brukt av lokalbefolkningen til å lagre mat en gang før i tiden) og den såkalte "kongesteinen" (en stor stein som angivelig ble brukt av en vikingekonge som hvilestopp på hans reiser).

enkle turer i stavanger

Stien fra gårdene i Lysebotn og tilbake til Lyse-kapellet fører deg gjennom skogen mesteparten av tiden, noe som betyr at det er fare for å falle over våte tre-røtter eller glatte steiner (yep - dette skjedde til meg, selvfølgelig). Vandringen er imidlertid ikke så lang og bør ikke ta mer enn 1 1/2 timer (med startpunkt ved Hauane B&B og sluttpunkt på Lyse-kapell).

Hvis du besøker Lysebotn med ferge uten bil, må du også ta i betraktning de 3 km for å komme fra bryggen til startpunktet for turen, og tilbake.

>> Les min detaljerte artikkel om turen her

Sesong:  april - september

Varighet/Lengde:  ca. 1 1 /2 timer / ca. 2 km

Hvordan komme seg dit: Ta fergen fra Stavanger til Lysebotn og følg hovedveien i landsbyen til Hauane B&B. Stien starter forbi gården og fører inn i skogen og oppover fjellet til du passerer kaldahåla og når kongesteinen. Derfra kan du følge den asfalterte veien tilbake nedover fjellet til de første bygningene til høyre, hvorfra du kan bruke trappen forbi kraftverket for å komme tilbake til landsbyen.

 

3. Trollskogen

Trollskogen er en nydelig skog rett ved fjorden på øya Hundvåg. Det er et populært område for familier i helgene, og byr på fantastisk utsikt over havet og byen!

Stien selv er super kort (hvis du velger rundturen rundt skogen) og selv om stien fører gjennom skogen (og over tre-røtter), så vel som forbi strandlinjen (og over berg), er det fortsatt ganske lett å gå på.

Sesong: Hele året

Varighet/Lengde: 1 time / 1,5 km

Hvordan komme seg dit: Buss 1 fra sentrum til Hundvåg. Gå av ved Selhundveien og følg veien med samme navn til parkeringsplassen der stien starter.

 

4. Sørmarka

Sørmarka er det største grønne området i Stavanger. Det er flere turstier her, som fører forbi åkre og gjennom skoger.

Du kan starte en rundtur rundt området ved Ullandhaugtårnet, telekommunikasjonstårnet med en fantastisk utsikt over hele byen og en stor del av Ryfylke-regionen, som ligger like ved Botanisk hage.

enkle turer stavanger

Sesong: Hele året

Varighet/Lengde: Hvis du velger rundturen: ca. 2 timer / 7 km

Hvordan komme seg dit: Buss 4 eller X60 fra sentrum til Folkeviseveien. Gå til tårnet og start fotturen derfra. Stien er merket som "Sørmarkaturen".

 

5. Stokkavannet

Stokkavannet er en innsjø vest i Stavanger kommune. Det pleide å være byens drikkevannreservoar i første halvdel av det 20. århundret, og fungerer nå som reserve.

Siddisene bruker sjøen til å bade om sommeren (den er mye varmere enn fjorden!), men det finnes også en tursti rundt innsjøen, noe som gir en perfekt tur gjennom skoger og forbi åkre.

enkle turer stavanger

Stien er laget av betong og det finnes knapt noen skråning, noe som gir en veldig lett tur til tross for den totale avstanden på 10 km.

Sesong: Hele året

Varighet/Lengde: ca. 2 1/2 til 3 timer / 10 km

Hvordan komme seg dit: Ta buss 2, 3, 6, 7 eller 16 fra sentrum til Morgedalsveien og følg stien ned til sjøen derfra.

 

6. Mosvatnet & Vålandstårnet

Denne er mindre en ordentlig tur og mer en spasertur, men jeg måtte inkludere den uansett på grunn av den fantastiske utsikten!

enkle turer stavanger

Innsjøen Mosvatnet har vært Stavangers drikkevannreservoar fra 1860 til 1930, mens tårnet Vålandstårnet har vært et tidligere observasjonstårn. Begge ligger ganske nær sentrum og gir en fin spasertur i sommermånedene!

Pluss, utsikten fra tårnet er bare fantastisk!

enkle turer stavanger

Er du på utkikk etter ryggsekker till vandring? Denne sekken fra Addnature er perfekt for en liten dagstur!

Sesong: Hele året, men best om sommeren

Varighet/Lengde: ca. 1 time med fotostopp / 2 km

Hvordan komme seg dit: Buss 2, 3, 6, 7, 10 eller 16 til Mosvannsparken. Følg venstre sti til den andre enden av innsjøen, kryss motorveien på fotgjengerbroen og gå til toppen av bakken der tårnet ligger.

 

7. Møllebukta til Madlatuå kystFort

En annen spasertur, men en som også byr på vakker utsikt, er stien som fører fra Møllebukta (der monumentet "Sverd i fjell" ligger for å minne om slaget ved Hafrsfjorden) til det tidligere kystfortet på Madlatuå.

Dessverre er det nesten ingen rester fra fortet igjen, men utsikten over Tananger og Sola er utrolig pen likevel!

Sesong: Hele året, men utsikten fra det tidligere fortet er best på en klar og solrik dag

Varighet/Lengde: ca. 1 1/2 timer med fotostopp / 5 km rundtur

Hvordan komme seg dit: Buss 16 til Madlaleiren. Fortsett til Møllebukta og Sverd i fjell derfra og følg stien ved fjorden til høyre for stranden til slutten. Fortsett deretter til Skytterlagsveien og følg stien gjennom skogen opp til det tidligere fortet før veien er ferdig.

 

KORT OG Nyttige linker

Jeg har markert startpunktene for de forskjellige stiene på denne Google Map:

Ikke glem å ta en titt på følgende lenker for mer informasjon:

STF Hverdagsturer - En liste med 52 lett (om enn lange) turer i og rundt Stavanger av den lokale turistforeningen

UT.no - Den beste norske turplanleggeren som finnes

DEL ARTIKKELEN PÅ PINTEREST


NYSJERRIG Å Lese mer om friluftslivet?
TA EN TITT PÅ FLERE ARTIKLER: