Pasvik naturreservat - En virkelig skjult perle i utkanten av Europa

EN: You can find the english version of the article here

Hvis du har lest bloggen min en stund, vet du at jeg elsker å skrive om skjulte perler i Norden og prøver å fremme bærekraftig turisme, spesielt i Norge siden fjordene på Vestlandet og Lofoten i nord er altfor populær for tiden.

En av anbefalingene jeg alltid gir folk som ønsker å utforske Norge utenfor de populære stedene, er å utforske Nord-Norge (bortsett fra Lofoten altså). Denne regionen som strekker seg over 112.951km² og som utgjør ca 35% av Norges fastland kan nesten gi en garanti på at du oppdager en skjult perle eller to, når du reiser rundt der.

En av de største (og minst populære) skjulte perlene i seg selv er Finnmark, som strekker seg helt til 71 grader nord. Jeg var så heldig å oppleve livet i utkanten av Europa da jeg hadde en Workaway-jobb i Gamvik, og fortsatt angrer på at jeg ikke dro lengre øst for å utforske det norsk-russiske grenseområdet rundt Kirkenes.

Derfor ble jeg enda mer begeistret da jeg ble kontaktet av Prityazhenie, som spurte om jeg ville være interessert i å skrive et innlegg om akkurat denne regionen og spesielt om Pasvik naturreservatet - en nasjonalpark som faktisk strekker seg over områder i Norge, Russland og Finland, og virker som et paradis for fuglekikkere!

Hvis du virkelig vil utforske nordområdets villmark, så ser Pasvik naturreservat ut som et perfekt sted. Her viser jeg deg hvorfor:*

*Dette innlegget ble skrevet i samarbeid med Prityazhenie, Moskva.


Pasvik Naturreservat

Pasvik naturreservat ligger i Sør-Varanger-regionen i Finnmark og strekker seg helt over grensen til Pechengsky-distriktet rundt Nikel i Russland. Det er totalt 166km² stor og ble etablert som et fellesprosjekt av Russland og Norge på 1990-tallet.

Reservatet følger grensen ved Pasvikelva og bare 19km² av det ligger faktisk i Norge, mens resten ligger i Russland.

Det tilstøtende Vätsäri villmarksområdet nær Inari i Finland på den andre siden av norske grensen, sammen med Pasvik naturreservat, former den såkalte Pasvik-Inari Trilaterale Park - et naturreservat som strekker seg over 3 land.

Pasvik naturreservat er derimot ikke bare spesielt fordi det krysser grenser. Stedets interkulturalisme gjenspeiles også i reservatets flora og fauna, da Pasvik betraktes som møtested for både vestlige og østlige vegetasjon, med taiga (eller skogtundra) som møter myrene av den arktiske tundraen.

Dermed er det et interessepunkt for forskere og naturentusiaster - ikke minst på grunn av de over 230 fuglearter som har blitt observert i området.

Fuglene i Pasvik

En av de beste stedene for å se på fugler i området er den lille øya Varlama, som ligger midt i Pasvikelva og dermed midt i grenseområdet. Å besøke øya er vanligvis forbudt for både nordmenn og russere, men øya ble åpnet for en kort periode i høst for å feire naturreservatets fugler.

pasvik nature reserve

Festivalen "Birds of Pasvik" ble arrangert for første gang i år, i anledning 25 års jubileet av Pasvik naturreservat, og ga studenter fra Folkehøgskolen i Pasvik, samt forskere og lærere fra Russland, en mulighet til å oppleve grenseområdet på en helt ny måte.

Alle deltakere måtte gå gjennom tollkontrollen og deretter gå ombord en liten båt for å få en løft til øya - og til og med den norske sjefsinspektøren for tollkontroll ble invitert og deltok i arrangementet.

Festivalen hadde bare 50 deltakere totalt, men med tanke på størrelsen på øya og dens beliggenhet i grensesonen, hadde en større festival ikke vært mulig. Som om fuglene hadde kjent årsaken til hendelsen, telte deltakerne totalt 25 fuglearter.

Opprinnelig ble Pasvik naturreservat etablert som et område for å beskytte fugler og er et direkte resultat av felles norsk-russiske relasjoner og miljøarbeid, støttet av det lokale gruveselskapet Nornickel.

Festivalenes deltakere i begge land er veldig fornøyd med utfallet av "Birds of Pasvik" og håper at festivalen finner sted igjen en gang til i fremtiden.

besøk sør-varanger og pasvik

Jeg vet at jeg sa, det å besøke øya Varlama er ganske umulig når det ikke er en fuglefestival som pågår - MEN det betyr ikke at du ikke kan besøke naturreservatet i det hele tatt.

Den enkleste måten å komme seg inn i området er å fly til Kirkenes og leie bil der. Du kan selvfølgelig også kombinere et besøk til Pasvik med et cruise langs norske kysten ombord på Hurtigruten, da Kirkenes er sluttpunktet på det nordgående cruise (og henholdsvis utgangspunktet for den sørgående delen).

visit kirkenes hurtigruten

Det finnes 4 bygder i området nær Pasvik naturreservat på den norske siden av grensen: Svanvik, Skogfoss, Vaggatem og Nyrud. Når det gjelder å finne et utgangspunkt for naturopplevelsen din i Pasvik, ser Svanvik ut til å være den beste plassen.

Du kan bo på Svanhovd og kan derfra utforske Svanhovd botaniske hage, Øvre Pasvik nasjonalparksenter, Varanger Museum eller Høyde 96 - et observasjonstårn som en gang ble brukt av militæret og nå fungerer som en liten kafé om sommeren.

Tilsynelatende kan du ikke bare se på fugler og til og med bjørn fra tårnet, men også se så langt som Nikel på den andre siden av grensen!

For mer informasjon om å besøke Pasvik naturreservat, bør du sjekke ut nettsiden til Visit Kirkenes.


har du lyst på en villmarksferie i Finnmark?
fortell meg gjerne i kommentarene nedenfor!

**Tittelbilde av Maarit Ignatius-Kuittinen


NYSJERRIG Å LESE MER OM Finnmark?

TA EN TITT PÅ FLERE ARTIKLER: