En mini-guide til Aarhus - Danmarks kulturhovedstad

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE

Aarhus er Danmarks nest største by og var Europas kulturhovedstad i 2017. Har jeg besøkt byen i 2017? Ja, men skrev jeg også om Aarhus og alle festivaler i kulturåret? Ikke egentlig. Jeg er ganske sent ute med dette innlegget, men bedre sent enn aldri!

Jeg har faktisk tilbrakt en hel uke i Danmark i fjor og fikk sjansen til å beundre 4 andre sjarmerende danske byer som du også bør besøke! Jeg bodde i Aarhus under hele oppholdet mitt og selv om jeg ikke fikk sjansen til å utforske like mye som jeg hadde ønsket, håper jeg at du fortsatt kommer til å finne denne mini-guiden til Aarhus nyttig for å planlegge din besøk i byen!

 
A Guide to Aarhus Denmark - Click through to read what there's to do, where you should stay and where you should eat!

Aarhus er den ofte oversett broren (eller søsteren?) til København, og mens sistnevnte er min favorittby i hele Skandinavia og Norden, så bør fastlands-Danmark (ja fastland, fordi Danmark består av 10000 øyer!) også stå på din reise-ønskeliste!

Som tidligere kulturhovedstad, har Aarhus utviklet seg ganske raskt de siste årene, og tilbyr deg nå rikelig fascinerende arkitektur, gode shoppingmuligheter og mange flotte restauranter - alt i vakre omgivelser rett ved Østersjøen!

 

10 ting å se og gjøre i Aarhus


1. Besøk ARoS - Mitt nye favoritt kunstmuseum

Uansett om du faktisk er en fan av moderne kunst (eller kunst helt generelt) eller ikke, stol på meg, ARoS er verdt et besøk uansett! Dette moderne kunstmuseet har noen virkelig fascinerende og helt spesielle utstillinger å tilby, men høydepunktet av museet er uten tvil den uendelige broen på taket!

Nyt å se på Aarhus mens du spaserer forbi stadig skiftende farger - og, selvfølgelig, ikke glem å ta en selfie!

 

2. Ta en titt på Grauballe-mannen på Moesgaard Museum

Har du noen gang sett en moselik? Den såkalte "Grauballe-Mannen" er en av de best bevarte moselikene i verden og stammer fra det 3. århundre f.Kr.! Den ble funnet på 1950-tallet og har siden blitt utstilt på Moesgaard Museum - som er absolutt verdt et besøk, ikke bare på grunn av moseliken.

Moesgaard Museum Aarhus

På Moesgaardmuseet kan du, for eksempel, lære mer om vikingene, og etter ditt besøk der bør du også sjekke ut Villa Moesgaard og den nærliggende stranden. Det er mye å oppdage på selve gården, så ikke gå glipp av det thailandske huset og den rekonstruerte bygningen fra jernalderen!

 

3. Se rådyr og besøk slottet på Marselisborg

Bare 20 minutter fra sentrum med buss, kan du finne deg selv i frodig grønt ved den lokale hjorteparken. Inngang til parken er gratis og i nærheten finner du også Marselisborg slott - de danske kongenes sommerbolig. Slottet er stengt for besøkende, men du kan gå en spasertur i slottets hagen og se på skiftet av vaktene ved middagstid når kongene er i byen!

 

4. Reise gjennom tiden på Den Gamle By

Friluftsmuseet "Den Gamle By" er et absolutt must når du besøker Aarhus! Selv om jeg og familien min besøkte i april da det fortsatt var ganske kaldt ute, likte jeg det å reise tilbake i tiden og bli bedre kjent med det gamle Danmark!

Den Gamle By Aarhus

Den Gamle By er litt som en by i byen. Museet ligger nesten i sentrum av Aarhus, og her finner du 75 hus fra det 19. til det 20. århundre. Enten du er interessert i å besøke gamle gårdshus eller herskapshus, så har dette friluftsmuseet alt - til og med skuespillere som skildrer lokalbefolkningen fra gamle dager.

Du kan enkelt tilbringe en hel dag på museet hvis du vil besøke hver bygning, og det finnes også museer i museet - for eksempel det danske plakatmuseet og leketøymuseet.

Og hvis du blir sulten under besøket? Ikke vær redd deg! Et besøk til det lokale bakeri er et must - men mer om det senere!

 

5. Gå en spasertur rundt Botanisk hage

Botanical Garden Aarhus

Aarhus Botaniske Hage ligger like ved Den Gamle By, og sørger for en flott ettermiddagstur på en solrik dag! Hagen er gratis å besøke og det finns 4 klimasoner å oppdage og utforske i drivhusene!

 

6. få det perfekte instagram-bildet på den uendelige broen

Dette er den ene severdigheten av Aarhus som jeg virkelig angrer ikke å ha sett! Den uendelige broen er dessverre bare satt opp i bukta om sommeren, så forvent ikke å finne den når du besøker byen i påskeferien (som jeg gjorde, dessverre).

Bilde fra Thomas Peham

Bilde fra Thomas Peham

Broen ble opprinnelig opprettet for en begivenhet i 2015, men tilsynelatende var det så populært at det nå blir bygget opp hver sommer.
Tenk på alle Instagram-bildene du kan ta her ved solnedgang!

 

7. Forestill deg livet i et “isfjell” på Aarhus Ø

Aarhus Ø er en helt ny bydel av byen som fortsatt er under utvikling, men som også er den nye lokale hotspoten. Isfjellbyggene som allerede er bygget, er et arkitektonisk mesterverk, og jeg kunne absolutt forestille meg å bo der selv.

Jeg mener, tenk bare på å våkne om morgenen og være i stand til å se ut på havet? For en drøm!

Området er vel verdt et besøk - selv om det bare er for å forestille seg hvordan det må være å faktisk bo her... Eller du kanskje til og med finner en Airbnb i en av bygningene?

 

8. kulturlivet ved Dokk1

Dokk1 er det nye biblioteket i Aarhus hvor du også kan finne turistinformasjonen. Det ble bygget for å forvandle et tidligere industriområde til å bli mer av et urbane møteplass hvor lokalbefolkningen og besøkende kan slappe av. Bygningen ble bare ferdig i 2017 og er nå plassen hvor konserter, verksteder, poesi slam og alle andre slags kulturelle arrangementer finner sted.

Dokk1 Aarhus

Hvis du er interessert i den arkitektoniske siden av Dokk1, kan du delta i gratis guidede turer!

 

9. Besøk en av de mange strendene i området

Siden byen ligger ved Østersjøen, så har Aarhus mange strender å velge mellom for en spasertur i lavsesongen, eller soling og svømming om sommeren! Jeg besøkte Bellevue strand (på en kjølig aprildag, kan jeg legge til) og absolutt elsket plassen.

Bellevue Strand Aarhus

Jeg må virkelig komme tilbake om sommeren for å nyte det fullstendig, tror jeg!

 

10. dra på handletur

Aarhus har et ganske koselig sentrum med mange gågater med butikker og små kjøpesentre. Selv om Danmark ikke er akkurat det billigste stedet å gå på handletur, så er dansk design definitivt noe å bruke litt penger på, så gå og sjekk ut butikkene på en regnværsdag - selv om det bare er for å se!

 

Hvor å spise i Aarhus

Da jeg bodde med familien min i en Airbnb, spiste jeg ikke ute for alle mine måltider, men jeg var heldig nok til å ha hatt en bit på følgende steder, som jeg vil 100% anbefale:


Konditoriet Café Bonnich ved Den Gamle By

Mens jeg besøkte Den Gamle By, snublet foreldrene mine og jeg over dette nydelige gamle bakeriet med de mest delikate kakene i butikkvinduet: Konditoriet Cafe Bonnich!

Unødvendig å si at deres butikkvindu lokket oss inn og vi endte opp med å nyte ettermiddagste i kaféen. Ingen av oss angret - kakene deres smakte like deilig som de så ut!

 

The Burger Shack - den beste burgeren i byen?

Før jeg besøkte Aarhus, hadde jeg lest et sted at du kunne finne de beste burgere i byen på Burger Shack og vel, vi måtte teste om det var sant… ikke sant?

The Burger Shack Aarhus

Siden jeg ikke har vært på alle burger restauranter i byen, kan jeg ikke si om Burger Shack er faktisk den beste, men jeg likte deres kylling burger med pommes frites (de har også et vegetarisk alternativ) veldig godt. Dessverre er restauranten liten og de har bare et par bord tilgjengelig, men du kan også sitte ute om sommeren!

PS: Jeg ble fortalt at Burger Shack har et samarbeid med puben Tir Na Nóg (The Tap Room) rett over gaten, så du kan også sitte der når det ikke er noen plasser ledige i selve Burger Shack!

 

Grappa - italiensk Restaurant i sentrum

For vår siste kveld i Aarhus bestemte vi oss for å bare gå for pizza/pasta, og snublet over denne virkelig hyggelige italienske restauranten ved kanalsiden som heter Grappa og som viste seg for å være et flott funn!

Vi likte alle måltidene våre, atmosfæren i restauranten var nydelig og prisen på 140 (danske) kroner for en pizza er ikke så ille for Danmark!

 

Cafe Sidewalk - Litt av alt med utsikt

Rett ved siden av Grappa er Cafe Sidewalk som vi oppdaget en dag tidligere etter en handletur i byen. Det var bokstavelig talt den første restauranten vi snublet over som ikke var stengt, men vi var ganske fornøyd med vårt funn!

Cafe Sidewalk Aarhus

Sidewalk ligger også rett ved kanalsiden og gir en herlig atmosfære! Vi gikk for pasta (som var deilig!), men de tilbyr også burgere, tapas, salater, smørbrød, brunsj (!) og himmelsk-lydende desserter!

De har mange veggie-alternativer tilgjengelig, og prisene er veldig moderate.

 

Overnatting i Aarhus

Som jeg sa, så bodde familien min og jeg på en Airbnb i utkanten av byen, siden vi hadde bil tilgjengelig og ikke var avhengig av offentlig transport (selv om det bare ville ha tatt oss 25 minutter å komme fra Airbnb til byen med buss).

Nå vet jeg ikke om deg, men jeg er helt fascinert av skandinavisk interiørdesign, og leiligheten vi leide var helt nydelig - definisjonen av hygge, ville jeg si!

Hvis du besøker Danmark for første gang, kan jeg bare anbefale deg å bo i en Airbnb og se hvordan lokalbefolkningen bor i et par dager. Du kan bruke denne linken til å registrere deg for plattformen og få 350 NOK i reisekreditt som gave fra meg!

Hvis du heller vil bo på et hotell i sentrum, så prøver jeg personlig alltid å bestille et Scandic hotell når jeg kan. Jeg har aldri hatt en dårlig opplevelse med de siden deres rom er alltid super koselige og deres frokostbuffé er kjempegod!

Det finns 3 Scandic i Aarhus å velge mellom: Scandic Aarhus midt i byen og de to (litt billigere) Scandic Aarhus Vest omkring 10 minutter fra byen, og Scandic The Mayor som også ligger midt i sentrum!

 

Planlegger du en tur til Aarhus eller har du allerede vært der?

Del dine spørsmål og/eller råd i en kommentar nedenfor eller ved å bruke #nordicinsider på Instagram!