Vinter i København - Slik får du mest mulig ut av besøket!

Med bare 7 timer dagslys, en gjennomsnittstemperatur på 3 grader Celsius og masse regn, så kan et besøk til København på vinteren fort resultere i et kaldt og våt eventyr.

Heldigvis for deg, så gjennomførte jeg en test og besøkte København i desember for å finne ut hvordan Danmarks koselige hovedstad virkelig er på vinteren – og ikke minst, hvordan du får mest mulig ut av besøket ditt selv om det er grått og regnfullt.


EN:
FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE

Planlegger du en reise til København om vinteren? Les artikkelen for å finne ut hvordan du får mest mulig ut av ditt opphold i byen når det er grått og regnfullt!

DENNE ARTIKKELEN INNEHOLDER REKLAMELINKER - HER KAN DU LESE MER OM DETTE


Dette er et ganske langt innlegg, men jeg håper den blir en god ressurs for din tur, så sørg for å bokmerk linken og/eller del artikkelen med andre som du kjenner som skal til København snart!


men først, ta en titt på videoen min:

Hva det er å se og gjøre i København på en regnfull dag

Jeg var litt usikker hvorvidt det ville være nok for meg å gjøre i København, siden værvarslingen varslet regn for 3 av de 5 dagene jeg skulle være der, men som det viste seg, så er det faktisk masse du kan gjøre for å holde deg tørr og varm – og jeg vil argumentere at noen av følgende severdigheter er faktisk bedre på en kald og regnfull dag!


1. Den svarte Diamanten – Kongelige Bibliotek

Den svarte diamanten, som Det Kongelige Biblioteket kalles, er perfekt for en regnfull dag! Biblioteket tilbyr ikke bare en fantastisk panoramisk utsikt fra den øverste etasjen, men du kan også finne interessante kunstutstillinger i kjelleren.

den sorte diamant utsikt københavn

Hvis det ikke skulle være nok, så er det en super koselig kafe på bakkenivå som lar deg drikke kaffen din med en utsikt over kanalen og Københavns naturskjønne gamle bygninger – med andre ord, så er Det Kongelige Biblioteket et perfekt tilfluktssted når det blir litt for kaldt og vått ute!


2. en nesten gratis sightseeing cruise med båt

Å sitte i varmen og komforten til en båt, beskyttet fra regn og vind mens du cruiser på kanalene til København mens man ser alle severdighetene og fargerike bygningene passerer foran?

Du kan dra på en «ordentlig» sightseeing cruise som koster mellom 40 og 85 DKK, eller så kan du enkelt og greit dra på en tur med København sin havn buss-båt som koster ingenting – så lenge du har en gyldig billett for offentlig transport, for eksempel København-kortet .

informasjon om københavn sin havnebuss

Havn-bussene kjører to ganger i timen på vinteren og går fra Refshalølen til Tegelholmen, forbi den Lille Havfruen, Nyavn, det Kongelige Biblioteket og operahuset. I utgangspunktet, så fungerer de som en hopp-på-hopp-av buss – men som en båt! De koster omtrent det samme som en vanlig bussbillett eller ingenting i det hele tatt hvis du har en periodebillett – noe som betyr, at de er perfekte når du reiser på et budsjett, eller når det regner og du ikke har så veldig lyst til å gå så mye!

Tips: Last ned appen «Rejseplanen» for å sjekke buss, t-bane, S-tog og havn-buss avgangene på farten.


3. Tropisk følelse ved den Botaniske hagen

Hvordan høres et besøk til et varmt palmehus i midten av København ut?

For å være ærlig, så er jeg mer en plantedreper enn en plantesamler og jeg vet stort sett ikke svaret når turistene mine spør meg om navnet på en spesiell plante som de ser. Jeg har bare aldri brydd meg noe særlig om planter.

Derimot, palmehuset i den Botaniske Hagen i København overrasket meg veldig!

Jeg tilbrakte faktisk mer tid enn jeg hadde trodd, ved å nyte det grønne (og varmen!) og komme meg unna regnet. Palmehuset er faktisk et glasshus og rett i midten så finnes det en fantastisk spiraltrapp som du kan bestige for å se alle plantene ovenfra. Det er nok unødvendig å si at jeg tilbrakte mesteparten av besøket mitt der oppe!


4. Utsikten fra Mærsk-tårnet

Vanligvis, utsiktsplattformer på tårn betyr å stå ute mens vinden blåser i ørene dine, ikke sant? Vel, ikke ved Mærsk-tårnet.

Dette tårnet er faktisk en del av Universitetet i København og tilhører det bio-medisinske departementet – noe som betyr at tårnet er vanligvis ikke brukt i turist-sammenheng. Uansett, 15. etasje i Mærsk-tårnet er gratis å besøke og åpen for alle. En del av øverste etasje er brukt som konferanserom, men den andre halvdelen fungerer enkelt og greit som en koselig møtehall for studenter med en utsikt over hele Københavns bysentrum ovenfra.

Selv om utsikten ikke vil være like fantastisk på en regnfull dag som det ville vært på en klar dag, så foretrekker jeg heller en varm og koselig utsiktsplattform med sitteplasser på en regnfull dag fremfor et åpent klokketårn i en kirke, der det er bare kaldt og vått.

Hva synes du?

5. Dansk design ved Hay House

Er du som meg og kan tilbringe flere timer ved å se på skandinavisk interiørdesign på Pinterest? Jeg absolutt elsker den nordiske stilen å møblere hjem, og selv om jeg hadde egentlig tenkt å raskt besøke Hay House kun for den fantastiske utsikten over Amagertorv, så tilbrakte jeg faktisk ganske mye tid ved å se på de søte putene og å dagdrømme om den dagen da jeg har råd til en av de fantastiske sofaene som de har hos Hay House (noe som, la oss være ærlig, mest sannsynlig aldri kommer til å skje).

hay house københavn utsikten

Kort sagt, å dra på handletur er alltid en god ide på en regnfull dag, men hvis du kan kombinere det med dansk design og en fantastisk byutsikt? Vinn-vinn!

6. Arken - museum for moderne kunst

Jeg elsker kunst, men jeg kan også forstå hvis du ikke gjør det. Kunst er ikke for alle, men jeg vil argumentere for at Arken er for alle!

Lokalisert i sceniske Ishøj ved havet, omtrent en halv times kjøretur fra bysentrum, så vil dette moderne kunstmuseet holde deg opptatt for minst en halv regnfull dag. Det tilbyr så mange forskjellige utstillinger – under tiden av mitt besøk, så hadde det en utstilling av Van Gogh, klovnene til Ugo Rondinone, samt en veldig imponerende video-installasjon om flyktningene med skuespillerne Alec Baldwin og Julianne Moore.

“Vocabulary of solitude” av Ugo Rondinone


Det jeg likte best med Arken er at de har noe for alle. Selv om du ikke er så interessert i kunst i det hele tatt, så er sjansene store for at du kommer til å like minst en av utstillingene.

Arken 2019: De kommer til å få en Picasso utstilling i løpet av 2019. Jeg kan like mye om verkene hans som andre (nemlig ganske lite), men jeg ville nok nyte å se alle de fantastiske og fargerike verkene!


7. Danmarks nasjonalmuseum

Du vet kanskje ikke dette om meg, men jeg skrev min masteroppgave om representasjon av inuittisk kultur og tilbrakte derfor mye tid ved å gjøre forskning ved Danmarks Nasjonalmuseum (et historisk/etnografisk museum).

Jeg kunne tilbrakt timesvis ved å fortelle deg hva jeg likte og mislikte om de forskjellige utstillingene, men la meg i alle fall fortelle deg to ting: du kan tilbringe flere timer der for å se absolutt alt og besøket er fullstendig gratis. Hvorvidt du er en verdensutforsker som elsker å lære mer om andre kulturer, eller en historienerd med en interesse for middelalderen eller vikingtiden, så er sjansene store for at du vil like dette stedet!


8. Julemagi ved tivoliet

Når jeg spurte dere på Instagram hva de beste plassene å besøke i København på en regnfull dag er, så var tivoliet et svar som kom opp. For å være helt ærlig så ser jeg ikke hva som var så tiltrekkende til å begynne med, siden tivoli er jo ute! Det må jo være veldig ukomfortabelt å besøke når det regner, ikke sant?

Som skjebnen ville det, så endte jeg opp ved tivoliet når det høljet ned, men jeg likte besøket mitt uansett.

Tivoli under juletiden er bare helt magisk – fra alle juledekorasjonene til den falske snøen (noe hvis vi skal være ærlig, er bedre enn ingen snø i det hele tatt), så finnes det nok ikke noe annet sted som sprer en slik festlig følelse.

Og det beste med å besøke tivoliet på en regnfull dag?

Det er mange muligheter å gå inn, uansett om du leter etter å kjøpe julegaver eller har lyst til å ta en matbit. Tivoliet tilbyr mange små butikker, særlig rundt juletiden, hvor du kan kjøpe alt fra dansk godteri til hjemmeartikler og interiørdekor eller gaver. Det finnes selvfølgelig også mange restauranter og kafeer rundt omkring, som serverer alt fra danske bakevarer (jeg ble fortalt at æbleskiver er noe man er nødt til å prøve), til italiensk pizza og asiatisk ramen.

9. Alle julemarkedene

Selvfølgelig så er en bytur i juletiden ikke en bytur i juletiden uten å dra til et julemarket for å drikke litt gløgg, ikke sant? Gløgg er noe man kan bokstavelig talt finne på hvert hjørne av bysenteret.

Det finnes så utrolig mange julemarkeder å velge mellom, men favoritt markedet mitt var det som var ved det Grønlandske Hus, fordi det var så unikt og forskjellig til alle andre kommersielle markeder andre steder. Uheldigvis, så holdes markedet ved det Grønlandske Hus kun en helg i Desember, noe som betydde at jeg bestilte turen min for at det skulle samsvare – det var verdt det!

Det Grønlandske Hus fungerer som et møtested for grønlendere som bor i Danmark og tilbyr informasjon om landet, samt det tilbyr fantastiske kunstutstillinger. Ved julemarkedet deres, så finner du autentisk grønlandsk håndverk, fra selskinnsvesker til moskusoksearmbånd eller øreringer lagd av reinsdyrhorn. Det er definitivt et marked som du mest sannsynlig aldri har sett før!


10. En annerledes kino-opplevelse

Jeg går vanligvis ikke på kino på sommeren, fordi jeg er alltid redd for å gå glipp av solen og dagslyset, men en grå og regnfull Desember ettermiddag er en perfekt unnskyldning for å dra på kino! Siden dette er København så vil jeg ikke anbefale hvilken som helst kjedelig kommersiell kino som viser den siste blockbusteren.

Jeg vil i stedet anbefale at du sjekker ut programmet til Gloria Biograf og Grandteateret. De begge fokuserer på uavhengige filmer og har sikkert noe på programmet som vil lyse opp en regnfull dag. Jeg vurderte til og med å dra på kino under oppholdet mitt i København selv, men filmen som jeg ville se (Tea with the Dames – noen som har sett den?) var planlagt å vises halv 10 lørdags morgen, og jeg klarte ikke helt å komme meg ut av sengen i tide for å faktisk kunne se den…


11. Sist men ikke minst: Hygge!

Danmark er landet av hygge, så en regnfull dag er selvfølgelig en god unnskyldning til å finne den nærmeste kafeen, bestille noen bakevarer og nyte hyggen av alt!

Jeg spiste ikke ute i det hele tatt, siden det var min første tur etter å ha blitt diagnostisert med kolitt, men The Copenhagen Tales har mange fantastiske anbefalinger for kafeer og restauranter rundt om i byen.


Hva man må se og gjøre på en solfylt dag

Heldigvis så regner det ikke i Danmark hele tiden på vinteren! Solen kommer opp til slutt og selv om hun ikke er til stede så veldig lenge, så vil jeg argumentere for at solfylte dager tilbringes ute – selv på vinteren!


1. The forgotten giants

En ting som du burde definitivt gjøre hvis du skulle være så heldig å besøke København på en fin dag, er å gå på skattejakt for å finne de glemte kjempene. Okei, kanskje ikke alle kjempene, siden det er 6 stykker som er spredt ut over hele byen, og de er faktisk ganske vanskelig å finne/nå ved hjelp av offentlig transport…

De har blitt designet av artisten Thomas Dambo for at folk skal kunne sette mer pris på de ofte oversette, men samtidig sceniske, stedene i byen og derfor er kjempene plassert på steder utenfor turistområdene hvor du mest sannsynlig ikke vil forvente de.

En av kjempene som jeg personlig fant veldig lett å finne, er Oscar under broen. Denne kjempen er lokalisert 15 minutters gange (langs stranden!) fra Arken Museum i Ishøj og er en perfekt plass å besøke på en søndag der du tar ting med litt ro.


2. Rosenborg slott

Man skulle tro at et slottsbesøk ville vært perfekt på en regnfull dag, men for å være helt ærlig, så vil jeg heller legge et besøk til Rosenborg slott på en solfylt dag. Slottet er ikke oppvarmet, så det kan føles litt kjølig. I tillegg, så vil du være ute en hel del med å gå fra billettluken til kafeen, til slottet, til kronjuvelene, til hagen, til toalettet – og så videre!

Rosenborg er litt rart bygd ut (i alle fall når det kommer til turistformål), siden billettluken, kafeen og toalettene er ikke lokalisert i slottet, men i sin egen liten bygning hver, noe som betyr at hvis det regner så må du ut i regnet flere ganger.

besøk rosenborg slott om vinteren

I tillegg, så er hagen i slottet så fantastisk at det ville vært synd hvis du ikke kunne se det ordentlig på grunn av regnet. Så hvis du har muligheten for å spare et besøk til slottet til en klar dag, så bør du absolutt gjøre det.

3. Nyhavn

Nyhavn er et absolutt must når man besøker København, og selv om det er mange restauranter og kafeer hvor du kan tilbringe tiden din hvis det høljer ned, så er de fargerike bygningene best nytt fra utsiden – når det ikke regner!

nyhavn københavn om vinteren

Heldigvis for de av dere som besøker København under juletiden, så har også Nyhavn sitt eget julemarked hvor du kan drikke gløgg for å holde deg varm.


4. Utforske Kastellet

Ingen besøk til København uten en tur for å besøke den lille havfruen, særlig hvis det er din første tur til byen, men har du hørt om Kastellet før? Denne festningen fra 1600-tallet er faktisk en militærbrakke, men de grønne områdene er gratis å besøke for alle – og du bør definitivt besøke!

Personlig, så elsker jeg vinterturer i den kalde luften, og stol på meg, Kastellet er det perfekte stedet for det!

5. Gå på en tur på stranden

Selv om strendene er stengt om vinteren i andre land, så har København så mange strender å velge mellom, at det ville ha vært synd å ikke nyte disse - også om vinteren.

Jeg besøkte den fantastiske Ishøj-stranden som er bare et steinkast unna fra både Oscar under broen og Arken. Stol på meg, så lenge solen er ute og du har de rette klærne på, så vil du nyte strandtid på vinterstid i Danmark like mye som du vil på sommeren.

Eller mer siden sommerpublikumet ikke er der!

6. Besøke hjorteparken

Et annet sted for en vinter tur – det er den siste, det lover jeg - er hjorteparken i Klampenborg. Området er faktisk 11 kvadratkilometer stort, og har så mange som 2000 hjort som lever fritt der, så du kan faktisk tilbringe mye tid ved å gå i skogene der.

Hvis alt det grønne og viltlivet ikke er interessant nok for deg, så vil du nok like å se The Hermitage på nært hold? Selv om den er stengt på vinteren, så er den fascinerende å se på fra utsiden!

Hva man skal pakke for København på vinteren

Jeg vil si at København på vinteren føles mye kaldere enn det faktisk er. Som jeg sa i begynnelsen, gjennomsnittstemperaturen på dagen i desember er 3 grader Celsius, men siden byen er ved havet så er luften mye fuktigere som gjør at det føles kaldere.

I tillegg, så hjelper ikke vinden fra havet heller.

Men på den andre siden, så er det ikke noe vits å bringe med deg dunjakken og vinterskoene dine, siden byen opplever sjeldent snø, og hvis det skjer, så varer det ikke så lenge (og vi snakker ikke om mye snø heller – bare på overflaten). I stedet, så er en ullgenser og en god vindtett regnjakke en must i bagasjen.

Hva man skal pakke for København på vinteren

Her er alt du bør ha med deg hvis du skal besøke København på vinteren i detalj:

  • Et ullpannebånd eller lue for å beskytte ørene dine mot vinden
  • Et ullskjerf
  • Ullhansker
  • En vindtett regnjakke som er litt isolert, men som er ikke like varm som en dunjakke
  • Ullgensere
  • Varme og komfortable (ankel)støvler


Hvor man kan bo i København

Jeg bodde på et AirBnB i København, mest fordi jeg ville lage all maten min selv og jeg er ikke en så stor fan av hostels og det å måtte dele fellesrom med masse folk. Dette var mitt andre AirBnB besøk i København, og selv om det finnes mange leiligheter og rom å velge mellom, så syntes jeg det var vanskelig å finne det rette stedet å bo.

København er jo åpenbart en veldig populær destinasjon – selv på vinteren – noe som betyr at alle de gode leilighetene og rommene blir booket ganske fort. Det betyr derimot ikke at det er umulig å finne gode AirBnB-steder i København. Denne gangen så satset jeg og bestilte et sted uten noen tidligere anmeldelser (noe jeg aldri gjør) – og det gikk bare bra.

Airbnb i København Danmark

Så hvis du ikke har prøvd AirBnB før, så ta en titt omkring og send meg en e-post hvis du vil ha lenker til stedene jeg har bodd på. I tillegg, hvis du vil spare noen kroner, så kan du bruke denne linken til å registrere deg og få 350 NOK i reisekreditt som gave fra meg!


LIKTE DU DENNE ARTIKKELEN?

IKKE GLEM Å DELE DEN OG FØLGe MEg gjerne her: