Bergen på budsjett: Hvordan du kan besøke byen for 2000 kr

EN: YOU CAN FIND THE ENGLISH ORIGINAL HERE

I februar besøkte jeg endelig Bergen for første gang. Mens Norges nest største by og fjordens hovedstad har vært på vår liste over mulige steder å flytte til i fjor, så hadde jeg ønsket å besøke byen helt siden vi til slutt flyttet til Stavanger istedenfor.

Jeg planla faktisk turen min til Bergen tre ganger før jeg endelig gjorde det, men på grunn av at jeg besøkte byen i februar unngikk jeg ikke bare folkemengdene fra sommeren og juletiden, men sparte også mye penger til overnatting! I tilleg var det et pluss at byen var dekket av snø :)


Jeg brukte faktisk bare rundt 2000kr - ikke dårlig for en helgtur her i Norge! I denne artikkelen vil jeg derfor gi deg en detaljert oversikt over hvor mye jeg brukte, hva jeg gjorde, og hvordan du også kan reise til Bergen for under 2000kr - selv om du ikke engang bor i Norge!

 

2 netter i Bergen - Hvor mye penger brukte jeg?

Til sammen brukte jeg 2181,89kr på min tur til Bergen og nesten halvparten ble brukt på mat. Jeg brukte latterlige 1043,91kr på å spise ute og på snacks, som helt klart kan reduseres til halvparten hvis du forbereder og tar med deg din egen matpakke.

Jeg brukte minst penger på severdigheter, noe som viser hvor mye det egentlig finnes å se og gjøre i Bergen som er helt gratis!

Her er en detaljert oversikt over hva jeg brukte over 2 dager i Bergen:

 

selve reisen

Jeg besøkte Bergen fra Stavanger og før du tror at reisen måtte bli billig på grunn av at de to byene er bare noen få timer fra hverandre, så må du tror igjen! Jeg hadde tenkt å ta fly til Bergen, men det er faktisk mye billigere å fly til Bergen fra utlandet enn det er å komme seg dit fra Norge (mer om det senere).

Innlandsreiser i Norge kan være vanvittig dyrt med enveisbilletten fra Stavanger til Bergen - en 40 minutters flytur altså - som koster ca. 700kr. Å ta bussen (en 5 1/2 timers reise) er den nest dyreste valget, med priser på mellom 480 og 600kr for en enveisbillett.

Derfor valgte jeg det billigste alternativet for å komme til Bergen fra Stavanger: fergen! En enkeltbillett med Fjordline, uten bil, koster kun 200kr, pluss 100kr for shuttlebuss til havnen på Risavika utenfor Stavanger.

Totalt betalte jeg overraskende billige 600kr på transport til og fra Bergen!

Reisen tar akkurat like lang tid som bussen (5 og en halv time), men jeg fant det mye mer avslappende og komfortabelt å sitte på sofaen på salongen ombord, enn å være stappet på en buss i så lang tid. I tillegg er det restauranter / kafeer / barer ombord for å holde seg underholdt.

Mitt tips: Hvis du vil spare ekstra penger, kan du velge å ta offentlig buss fra Stavanger til fergeterminalen på Tananger i stedet (en enkeltbillett koster 35kr). Bare ta buss 2 til siste stopp på linjen ved Tjora, men husk at det er en 20-minutters spasertur til selve fergeterminalen derfra.

 

overnatting

Når jeg vil reise et sted på et budsjett, sjekker jeg nesten alltid Airbnb for overnatting først. Airbnb er der lokalbefolkningen leier ut sine ledige rom eller hele leiligheten, og det er en god plattform for å finne billig overnatting - til og med her i Norge!

For min lille 1-roms leilighet i sentrum av Bergen betalte jeg totalt 393,98kr. Det er mindre enn 200kr per natt, og jeg måtte ikke engang dele bad eller kjøkken med noen andre!

Selvfølgelig var jeg heldig å besøke i løpet av vintersesongen. Overnattingspriser i Bergen dobler, om ikke tredobler seg i sommermånedene, så et besøk om vinteren kan virkelig lønne seg!

Mitt tips: Hvis du ikke har registrert deg hos Airbnb ennå, bruk denne linken og motta 354kr startkreditt som en gave fra meg!

 

Severdigheter

Som jeg sa, brukte jeg overraskende lite på severdigheter og attraksjoner i Bergen. Faktisk brukte jeg bare 95kr for å ta Fløibanen og komme til toppen av Fløyen.

Bergen har en overflod av gratis ting å se og gjøre (se mer i min siste video), men billetten til Fløibanen er godt brukte penger! Det gir deg ikke bare tilgang til en av byens beste utsiktsplattformer, men også til byens beste turstier i skogen!

Uansett om du besøker om sommeren eller vinteren, er et besøk på Fløyen et must!

Mitt tips: Du kan selvsagt også spare penger for Fløibanen og vandre til toppen av Fløyen selv. Det tar omtrent en time (3 km) for å komme seg dit fra sentrum til fots, men jeg vil ikke anbefale turen når det er is og snø.

I løpet av mine 2 hele dager i byen besøkte jeg også Bryggen, fiskemarkedet, Bergenhus Festning (og dets museum), samt KRAFT - Rom for kunstverk - helt gratis! Jeg undersøkte også hva Bergen hadde å tilby med hensyn til gatekunst og gikk på en tur i skogen ved Fløyen.

Scroll ned for å lese hva annet det er å gjøre og se i Bergen som er gratis!

 

mat og drikke

Da jeg først lagde mine reiseplaner, bestemte jeg selvfølgelig at jeg ikke ville spise ute og spare masse penger på denne måten. Av en eller annen grunn synes det aldri å virkelig fungere for meg, og jeg ender alltid med å bruke mer på mat enn jeg trodde jeg ville...

Totalt brukte jeg 1043,91kr på mat:

 • 223,91kr for kaffe, 2 Cola, 1 smørbrød og 1 wrap med pommes frites på mine 2 fergereiser
 • 100kr for en falafelburger ved Akademisk Kvarter - studentkaféen ved Universitetet i Bergen og et av de beste stedene å spise ute på på budsjett i byen!
 • 39kr for en kaffe på Kaffe Dromedar
 • 302,50kr for en kyllingsandwich med pommes frites, 1 Cola og en delt dessert på Egon
 • 171kr for 2 smørbrød og te på Godt Brød - et organisk bakeri som serverer bakverk fra himmelen, men dessverre til en høy pris!
 • 207,50kr for brød, pasta, pesto, kylling og ost i matbutikken - jeg brukte kjøkkenet på min Airbnb og laget en matpakke likevel ;)
kaffe drommedar bergen


DIVERSE

Jeg kunne ikke la være å kjøpe en kjøleskapsmagnet av varehusene på Bryggen, som kostet 49kr.

 

Hvordan kan du besøke Bergen på budsjett

Slik kan du besøke Bergen på budsjett, uansett om du reiser fra Norge eller utlandet, om du vil se alle severdigheter og attraksjoner eller utforske byen som en Bergenser, og uansett om du vil bo i et herberge, et hotell eller din egen ferieleilighet - det er mange måter å spare penger på når du besøker Bergen!

bergen på budsjett


severdigheter og attraksjoner som er gratis eller billig
 

dette er hva du kan gjøre og se i bergen som er helt gratis:

 • besøke KRAFT - Rom for kunstverk, S 12 Galleri og Stiftelsen 3,14 - de budsjettvennlige alternativene til Kode, Bergens kunstmuseer
 • besøke Bergenhus Festning Museum - hvis du er interessert i historie og andre verdenskrig
 • besøke Arven - en gull- og sølvfabrikk fra det 18. århundre
 • gå på en spasertur rundt Botanisk hage
 • besøke fiskemarkedet
 • gå en tur oppover Fløyen og i de omkringliggende skogene
 • utforske de gamle varehusene på Bryggen
 • oppdage Bergens gatekunst
hvordan kan man besøke bergen på budsjett


DETTE ER hva DU KAN OPPLEVE I BERGEN for under 100 kr:

 • besøke Gamle Bergen Museum / 50 kr på våren og høsten
 • (1. - 14. mai / 1. til 17. september)
 • besøke Bergen Kunsthall / 50 NOK
 • besøke Fantoft Stavkirke / 60 NOK
 • besøke Historiemuseet ved Universitetet i Bergen / 60 NOK
 • besøke Bryggens Museum / 80 NOK
 • besøke Hansemuseet / 80 NOK
 • besøke Håkons Hall på Bergenhus festning / 80 NOK
 • besøke Rosenkrantz tårnet på Bergenhus festning / 80 NOK
 • besøke Hordamuseet / 80 NOK - et friluftsmuseum
 • besøke Lepramuseet / 80 NOK
besøke bergen på budsjett


BERGENskortet - ER DET VeRDt DET?

Hvis det er din første gang i Bergen, vil du kanskje besøke flere museer, ta turen til Fløyen OG taubanen til Ulriken, og kanskje også gå på fjord cruise. Hvis det er tilfellet, kan du ha en fordel av å kjøpe Bergenskortet.

Prissatt til 240kr i 24 timer og 310kr i 48 timer, gir kortet deg gratis adgang eller rabatt til 34 museer / attraksjoner, samt 5 sightseeingturer og 5 lokale konserter.

Hvorvidt det er verdt det, avhenger av hva du planlegger å gjøre og hvor du bor. Siden offentlig transport er gratis hvis du har kortet, kan det allerede lønne seg hvis du bor utenfor sentrum og er avhengig av bussen for å komme deg rundt.

Vær imidlertid oppmerksom på at noen rabatter på kortet er sesongmessige. For eksempel, inngang til Bergen Akvarium, Fløibanen og Hansemuseet er kun gratis eller  billigere i vintersesongen, så sørg for å sjekke fordelene til kortet riktig før du kjøper det.

Du finner mer informasjon om Bergenskortet her

 

fordelene av å besøke i vinterhalvåret

Å besøke Bergen i lavsesongen har mange fordeler som kan få deg til å revurdere datoene for reisen din. For eksempel:

er bergenskortet værd det
 • unngå folkemengder på severdigheter, kafeer og restauranter
 • Billigere billetter eller gratis inngang til populære severdigheter med Bergenskortet (for eksempel til Bergen Akvarium, Fløibanen og Hansemuseet)
 • billigere overnatting (faktisk kan sommerprisene på hotellrom være 30-60% dyrere enn om vinteren)
 • billigere flybilletter hvis du reiser med fly

Vår og sommer (mai til august) regnes som den viktigste turist sesongen i Bergen, selv om julen er ganske populær til tross for været. Hvis du vil unngå folkemengdene og overdrevne priser, vil du kanskje besøke utenom turistsesongen, som sen vinter / tidlig vår (februar til april) eller tidlig høst (september-oktober).

Sommeren er selvfølgelig den beste tiden å besøke Bergen når det gjelder været. Bergen er kjent som den våteste byen i Norge for en grunn, men Bergen kan overraske deg med en ubehagelig storm når som helst på året, så hvis du ønsker å besøke byen, bør du uansett ta med regnjakke!

 

tipps til overnatting

Som nevnt tidligere er Airbnb det beste og billigste alternativet etter min mening, men Bergen har også et par herberger og budsjett hoteller som kan være verdt å se nærmere på:

billig hotell bergen

P-Hotels Bergen - enkle, men rene rom i hjertet av sentrum av byen! >> Finn tilgjengelige rom og priser på P-Hotels Bergen her

Bergen Budget Hotel - enkelt, men moderne, nært Bryggen! >> Finn tilgjengelige rom og priser på Bergen Budget Hotel her

Citybox Bergen - koselig og sjarmerende i sentrum av byen! >> Finn tilgjengelige rom og priser på Citybox Bergen her

Marken Guesthouse - hipt hostel midt i sentrum av Bergen! >> Finn tilgjengelige rom og priser på Marken Guesthouse her

Basic Hotel Bergen - hotellrom med kjøleskap og vannkoker - perfekt hvis du vil spare i det minste litt penger på å spise ute! >> Finn tilgjengelige rom og priser på Basic Hotel Bergen her

City Apartment Hotel - rom i sjarmerende gammel bygning med kjøkken og lounge tilgang! >> Finn tilgjengelige rom og priser på City Apartment Hotel her

Bergen Hostel Montana - 5 km fra sentrum, men rett ved siden av Ulriken og en matbutikk, så kommer dette vandrerhjemmet med tilgang til kjøkkenet og full frokost inkludert! >> Finn tilgjengelige rom og priser på Bergen Hostel Montana her

Bergen YMCA Hostel - vandrerhjem med takterrasse og den beste utsikten over Bergen fra toppen! >> Finn tilgjengelige rom og priser på Bergen YMCA Hostel her

reise til bergen


Transport

Slik kommer du til og rundt Bergen med offentlig transport:
 

Fra norge:

Du kan nå Bergen med fly fra 16 destinasjoner i Norge:

 • Oslo (SAS og Norwegian)
 • Stavanger (SAS og Norwegian)
 • Trondheim (SAS og Norwegian)
 • Tromsø (SAS og Widerøe)
 • Ålesund (SAS og Widerøe)
 • Bodø (Widerøe)
 • Kristiansand (Widerøe)
 • Harstad/Narvik (Norwegian /
  kun på sommeren)
 • Førde (Widerøe)
 • Kristiansund (Widerøe)
 • Molde (Widerøe)
 • Notodden (Bergen Air)
 • Sandefjord (Widerøe)
 • Sogndal (Widerøe)
 • Ørsta-Volda (Widerøe)

Siden innenriksflybillett fra SAS, Widerøe og Norwegian som oftest er alt annet enn billig, kan du vurdere å ta bussen, tog fra Oslo, eller ferge fra Stavanger eller Kristiansand i stedet.

Her er mer informasjon om NOR-WAY Express-bussen, og her er alt du trenger å vite om Fjordline-fergen.

hvordan komme seg fra flesland til byen

 

Fra norden:

Bergen kan nås direkte fra alle større flyplasser i Europa og Norden, som Stockholm, København, Reykjavik og Helsinki. Flyplassen har forbindelser med lavprisflyselskaper som Norwegian, slik at du kanskje kan få en veldig billig billett i løpet av lavsesongen!

I november 2018 finnes den billigste billetten til Bergen fra Norden, ifølge Skyscanner, fra København - dette er til og med en returbillett til under 700kr!

 

offentlig transport i bergen:

Bergen sentrum er ganske liten og super lett å navigere til fots. Hvis du imidlertid bor i utkanten, vil du kanskje bruke lokalbussen eller Bybanen. Du kan få enkelt- eller dagsbilletter, og du kan bruke offentlig transport gratis hvis du har Bergenskortet.

For å komme seg fra flyplassen til sentrum, kan du ta Flybussen, som går hvert 15. til 20. minutt og tar deg til Bergen innen en halv time (kostnad: mellom 105 og 135kr - bestill på nett for den billigste prisen ), eller Bybanen, som tar 45 minutter og koster kun 37kr.

 


HAR DU NOEN gang VÆRT I BERGEN?
HVA ER DIne beste BUDGEtTIpS TIL BYEN?

del artikkelen på pinterest

 

flere artikler om og fra vestlandet: