Lundhags Bjerg Ws Low i test - Mine nye favoritt tursko

Er du på utkikk etter nye tursko nå at vi nettop hadde så fint vær at det nesten lignet sommer? Under vinterferien var jeg i Kristiansand (for første gang - for en utrolig flott by!) og gikk på tur både i byen (Baneheia og Ravnedalen) og på Tømmerrenna i Vennesla.

På begge turene var jeg så heldig å få prøvd Lundhags sine Bjerg Low turskoene av OMNI kolleksjonen. Fortsett å lese for å høre mer om skoene!*

Lundhags Bjerg Ws Low turskoene i test

Lundhags Bjerg Low i test

*Denne artikkelen er en del av en Outdoor Blogger Network kampanje, og jeg har blitt betalt for å produsere den og fikk utstyret gratis. Dette påvirker ikke artikkelen da jeg opprettholder full redaksjonell kontroll over innholdet som er publisert på dette nettstedet.


Jeg har et par høye tursko som jeg kjøpte i forbindelse med turen min til Svalbard for noen år siden, og selv om jeg har hatt de på under alle de lengre turene mine, har jeg faktisk aldri følt meg helt trygg i dem. Jeg tror at det har noe å gjøre med at jeg ikke klarer å bøye ankelen min i de - noe som bare ikke føles trygt.

lundhags bjerg low

Det er derfor jeg ble hekta på Lundhags sine Bjerg Low tursko . Bjerg skoene finnes som et par høye sko (mid-serien) og lave sko (low-serien). Jeg har valgt "Bjerg Womens Low" modellen i troen om at jeg ikke bare kunne bruke disse på tur men også på jobben min som turistguide.


fordelene med Lundhags Bjerg Low

  • De tar opp lite plass i kofferten og er derfor perfekt for å ta med på reise.

  • Du kan enkelt ha dem på når du reiser eller til og med under sightseeing-turer, da de er utrolig allsidige og ikke bare designet for å bli brukt på fjellturer - etter min mening er det den største fordelen med skoene!

  • De er relativt lette. Til sammen veier de 800g, som selvsagt er mye tyngre enn et par vanlige joggesko, men likevel mye mindre enn de enda kraftigere høyakselvandringsskoene som vanligvis veier 1 eller 1,5kg.

  • De kan tåle snø, fuktighet og smuss takket være det nederste ytterforet av gummi, som er perfekt for norske vandreforhold - enten du vandrer gjennom resterende snø fra vinteren eller myra.

  • Selv om de ikke gir mye ankelbeskyttelse på grunn av deres lave kutt, gir de deg et utmerket grep på ujevnt terreng, samtidig som føttene dine føles veldig behagelige.

lundhags bjerg low review

Min erfaring med Bjerg Ws Low turskoene

Skoene kom akkurat i tide til jul og jeg var super nervøs for om de egentlig ville passe! Jeg er dessverre utstyrt med et par føtter som er ikke akkurat like, så det å handle sko er vanligvis et absolutt mareritt, siden de fleste skoene jeg liker er enten for store på en fot eller for liten på den andre. Til min store overraskelse, passer Bjerg skoene perfekt i min vanlige størrelse 39!

Jeg har hatt dem på flere ganger nå - først begynnte jeg å ha dem på hjemme i et par timer, deretter på turer til butikken og kortere turer i lokalområdet mitt, før den ultimate testen under reisen min til Kristiansand.

Tips: Først føltes skinnakselen ganske fast og ubehagelig, men jo lengre jeg hadde på meg skoene, jo mykere ble læret. Under første forsøket var jeg knapt i stand til å knyte dem siden læret var så stramt, men de ble virkelig mer og mer myke jo lengre jeg hadde dem på meg, så definitivt bruk dem for kortere tid først før du bruker dem på en reise eller en lengre tur!

review of lundhags bjerg ws low

Jeg ble faktisk litt overrasket at det fortsatt var så mye snø igjen i Vennesla - vi er jo ikke akkurat vant til snø i februar i Stavanger (eller snø i det hele tatt) og det var jo så varmt under vinterferien… I tillegg så er skoene egentlig sommertursko så jeg var litt nervøs å faktisk teste dem i snøen men - du kan jo tross alt finne snø på fjellet midt på sommeren også, så til slutt var det ikke helt feil å få testet skoene i snøen!

Jeg var litt bekymret for at skoene ikke ville gripe godt nok da snøen var frossen, men det viste seg at jeg faktisk følte meg veldig trygg i skoene på snø og is - mye mer enn hvis jeg hadde på meg mine gamle tursko som er høye.

testing lundhags bjerg low boots

Nå finnes det all slags motstridende informasjon og råd på nettet om hvilke tursko som er de beste og om ikke høyakselstøvler faktisk kan forhindre ankelskader. Etter at jeg har testet Lundhags Bjergs, skjønte jeg derimot at det å finne de beste turskoene ikke handler om hva andre sier - det handler om å finne den rette passformen for deg! Jeg var ærlig så overrasket over å føle meg så trygg i Bjerg skoene - spesielt på fjell og is, da jeg synes at begge er ganske skremmende.

Lang historie kort: Selv om jeg opprinnelig planla å bruke Bjerg skoene mine på jobben som turistguide, tror jeg at de vil være mine favoritt tursko fra nå av. Selv om de føles ganske komfortable i byen, så tilhører de definitivt ut i marken - å gå på snø, på fjell og i skogen i Bjergs føltes som å gå barfot samtidig som de har et veldig godt grep!

Årsaken til dette er Vibram sålen, som er super myk og strekkbar, slik at du nesten kan vri føttene rundt noen steiner eller trerøtter (i hvert fall er det slik det føles). Men siden mine høyakselstøvler også har en Vibram sål, kan jeg ikke unngå å tro at det lave kuttet også gjør sin del i at jeg føler meg tryggere i ujevnt terreng siden jeg kan bøye ankelen min fritt. Men jeg går for det meste på turer som er lett eller på middels nivå - du vil sjelden finne meg klatre i bratte fjell…

Om du drar mer nytte av en lav eller høy tursko, så kommer det selvfølgelig an på dine preferanser og turplaner. Lundhags Bjerg modellen er imidlertid også tilgjengelig med en høyere aksel som Bjerg Mid - til nesten samme pris og vekt, men selvsagt mindre allsidighet og større størrelse.

lundhags bjerg low hiking shoes winter

Begge Bjerg modellene er tilgjengelige for menn (Ms) og kvinner (Ws) i farger "petrol" og "acai" - sistnevnte er fargen på skoene mine.

hvordan ta vare på turskoene dine

Siden Bjerg skoene er laget til dels av gummi og til dels av lær, kan du ikke bare kaste dem i gangen og ignorere dem til din neste tur - du må faktisk ta vare på dem for å få dem til å vare lenge. Overdelen laget av skinn må impregneres en gang iblant, for å holde føttene tørre selv flere år etter at de har blitt kjøpt.

lundhags bjerg low hiking shoes test.

Til tross for snøen på eventyret mitt i Kristiansand forble føttene mine tørre (og varme til tross for at jeg bare hadde på meg et par tynnere ullsokker) - takket være det ytre laget av gummi som var omtrent høyt nok til å holde meg tørr i snøen på stien. Senere, da vi forlot stien og gikk gjennom skogen, kom det litt snø inn i støvlene mine med hælene, men det må man bare forvente av lave sko.

For å unngå at dette skjer, kan du få et par gamasjer, eller hvis du eier og bruker turbukser med justerbare ben, kan du bare ha dem over skoene dine og stramme dem rundt ankelen din.

 

LIKTE DU DENNE ARTIKKELEN?
IKKE GLEM Å DELE DEN OG FØLGE MEG GJERNE HER: